POTRJENO: Elektronska cigareta NE povzroča hudih obolenj dihal v ZDA

Se spomnite, ko smo slovenske medije in uradnike javnega zdravja v Sloveniji vprašali kako in kdo se bo opravičil za zavajanje javnosti in kdo bo prevzel odgovornost za vse tiste, ki so zaradi njihove neodgovornosti ponovno posegli po klasičnem tobačnem cigaretu?

Nova študija, ki so jo objavili 24.01.2020 v reviji Toxics je potrdila, da za pljučna obolenja v ZDA ni mogoče kriviti elektronske cigarete, temveč izključno in samo na črnem trgu kupljene, prepovedane tekočine z vsebnostjo kanaboidov (THC).

Prišel je torej čas, da nam slovenski mediji in Nacionalni inštitut za javno zdravje ponudijo razlago in prevzamejo odgovornost za zdravje tistih državljanov Slovenije, ki so iz strahu pred zavajajočimi, nepreverjenimi in lažnimi novicami, opustili vsaj 95% manj škodljivo elektronsko cigareto in se vrnili na klasičen tobačni cigaret.

 

Kratek povzetek dogajanja

28.08.2019, v članku “Samo v Sloveniji lahko kozarec zastrupi in elektronska cigareta ubije!“, smo opozorili, da mediji in uradniki javnega zdravja v Sloveniji niso preverili dejstev in namerno zavajajo javnost s trditvijo, da je elektronska cigareta povzročitelj hude pljučne bolezni, ki se je pojavila v ZDA.

06.09.2019 smo opozorili na odziv, ki ga je spisal Dr. Konstantinos Farsalinos v članku “Čustvena in iracionalna histerija v ZDA“. Potem smo ponovno opozorili javnost, medije in uradnike javnega zdravja v Sloveniji na posodobitev preiskav pljučnih bolezni, povezanih z vejpanjem in potem dodali še, da so bolezni dihal povezane z nezakonitimi THC/konoplja izdelki.

Ker se trudimo ponuditi najnovejše in preverjene informacije smo zgodbi sledili naprej. Najprej smo opozorili na porast vrednosti delnic tobačne industrije, medije in javno zdravstvo dodatno opozorili na enostransko poročanje in prevzemanje odgovornosti ter edini v Sloveniji objavili sporočilo za javnosti v katerem je vodilni proizvajalec tekočin za elektronske cigarete, objavil celotno kemijsko strukturo svojih izdelkov.

Seveda pa smo se poigrali tudi z besedo “stroka” in se razpisali o strokovnosti slovenske stroke, ko govorimo o elektronskih cigaretih. Nepreverjeno kopiranje tujega rumenega tiska vsekakor ni delo stroke, res pa je, da tudi nepoznavanje materije in pomanjkanje interesa za javno zdravje naredita svoje.

 

Nova študija, objavljena 24. januarja 2020 v reviji Toxics, ponuja pomemben vpogled v nedavno epidemijo zastrupitve pljuč, imenovano “pljučna bolezen, povezana z vejpanjem” (EVALI). Študija prvič predstavlja obsežno analizo izdelkov, ki so jih uporabljali EVALI pacienti. Vitamin E acetat je bil glavni vzrok obolenj.

 

Prepoznan krivec epidemije

Raziskovalci iz Wadsworth centra, ministrstva za zdravje New Yorka, Državne univerze v New Yorku v Albanyju in Albany Medical Center so opravili ne ciljne in ciljne analize 38 vzorcev tekočin, ki so jih uporabljali EVALI bolniki v zvezni državi New York. Cilj analiz je bil prepoznati morebitne krivce za epidemijo resne pljučne bolezni. Analizirali so tekočine za elektronske cigarete z nikotinom (takšne, ki se prodajajo v specializiranih trgovinah z elektronskimi cigareti) in prepovedane, na črnem trgu prodajane tekočine, ki so vsebovale nedovoljene kanaboide. Slednje so vsebovale relativno nizko vsebnost kanaboidov v primerjavi s konopljinim oljem, nekatere pa so imele nenavadna razmerja Δ9- / Δ8-tetrahidrokanabinola (THC). V nekaterih vzorcih so odkrili različne ostanke pesticidov, kot sta miklobutanil in bifenthrin.

Najbolj presenetljiva ugotovitev pa je bila identifikacija vitamina E acetata kot glavnega razredčila v 64% vzorcev, pri koncentracijah od 16 do 57 mas. V nikotinskih tekočinah za elektronsko cigareto ni bilo nobene neznane spojine, ki bi lahko povzročila EVALI.

 

V nikotinskih tekočinah za elektronsko cigareto ni bilo nobene spojine, ki bi jo bilo mogoče povezati z EVALI.

“Naš laboratorij je kot prvi ugotovil, da je v prepovedanih in na črnem trgu kupljenih tekočinah acetat vitamina E, o čemer smo takoj poročali uradnikom ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), ameriški upravi za hrano in zdravila (FDA) in uradnikom javnega zdravja številnih držav prek konferenčnega klica in po elektronski pošti 19. avgusta 2019.”je dejal Dr. David C. Spink, vodja laboratorija za organsko analitično kemijo pri Wadsworthu in eden od avtorjev študije.

“Na podlagi našega dela je ministrstvo za zdravje New Yorka, že 5. septembra 2019 izdalo sporočilo za javnost, v katerem so opozorili, da je acetat vitamina E ključni element preiskave in verjetno edini povzročitelj pljučnih bolezni, povezanih z vejpanjem (EVALI). Za preiskavo možnih virov acetata vitamina E v prepovedanih in na črnem trgu kupljenih tekočinah, smo preko interneta kupili šest izdelkov, ki se tržijo kot razredčila ali zgoščevalci konopljinega olja. Za tri od teh je bilo ugotovljeno, da so v bistvu čisti acetat vitamin E.” je dejal Spink.

Po zadnjih podatkih CDC je bilo v ZDA 1979 hospitalizacij in 57 smrti, ki jih je povzročila EVALI. Jaz pa si ne morem pomagati, da se ob tem ne bi vprašal, kako je možno, da smo pri nas vsi dobili te informacije takoj, ko so bile na voljo, med tem, ko so slovenski mediji in NIJZ do njih niso prišli do tega trenutka… prav tega… zdaj… ko berejo ta članek. Samo upam lahko, da bodo kliknili tudi na to povezavo in vsaj poskušali popraviti škodo, ki so jo povzročili: https://www.mdpi.com/2305-6304/8/1/8

Za vse, ki še vedno upate, da boste v medijih zasledili opravičilo medijev, javnega zdravstva ali zdravstvenih delavcev (tista zdravnica iz Golnika mi še kar ne gre iz glave) – jaz ga ne bi čakal. Za tiste, ki ste se vrnili na klasičen tobačni cigaret zaradi napačnega in nekorektnega obveščanja medijev in ustanov javnega zdravja – ne pričakujte, da bodo prevzeli odgovornost za vaše zdravje! Samo vi sami nosite to odgovornost! Najboljše je nikoli začeti kaditi! Ko ste enkrat postali kadilec je najboljše prenehati – takoj, nemudoma… V primeru, ko ne uspete opustiti kajenja, pa razmislite o elektronski cigareti, ki je vsaj 95% manj škodljiva od klasičnega tobačnega cigareta in s tem vsaj zmanjšajte škodo, ki jo ta razvada povzroča vašemu zdravju in zdravju ljudi okoli vas!

 

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja