Porast vrednosti delnic v tobačni industriji

V ponedeljek, 30.09.2019, zapiramo vrata Q Vapehouse poslovalnice Ljubljana Ena.

Med tem, ko so delnice tobačnim gigantom po vsem svetu poskočile za kar do 9%, se industrija elektronskih cigaret bori za preživetje.

CDC in FDA bi lahko svojo vlogo v primeru obtožb, ki so za obolenja v ZDA krivile elektronsko cigareto, opravili veliko bolje. Pa niso. Čeprav jih je na to pred dnevi opozoril tudi Dr. Michael Siegel, ki je profesor javnega zdravja in zdravstvenih ved iz Univerze v Bostonu z več kot 32-letnimi izkušnjami na področju raziskovanja tobačnega nadzora in vladnih politik.

“CDC nenehno zmanjšuje vlogo THC polnil iz črnega trga in še danes za nastale težave krivi elektronsko cigareto. Zanimivo pa je dejstvo, da vsakič, ko CDC omeni potencialno vlogo THC-ja, to takoj spodkoplje s poudarkom, da “preiskava ni odkrila nobene specifične elektronske cigarete, izdelka (naprave, tekočine, rezervoarja za ponovno polnjenje in/ali kartuše) ali snovi, ki je povezana z vsemi primeri”.” pravi dr. Siegel.

“Ne dovolite, da vas CDC prevara. CDC vam ni povedal, da pri epidemioloških preiskavah izbruhov skoraj nikoli ne ugotovimo ene same izpostavljenosti, ki bi povezala vse primere. Zato izračunamo razmerje kvot, da ocenimo moč povezave med izpostavljenostjo in primerom. Če bi bil vsak primer povezan z eno izpostavljenostjo, potem ne bi potrebovali epidemiološke analize, da bi ugotovili izvor izbruha.”, je zaključil.

 

V primeru, da izgubimo elektronsko cigareto, bomo izgubili najboljšo priložnost, da svet rešimo klasičnega tobačnega cigareta, kar smo jih imeli v zadnjih 120 letih.

Seveda, danes že vsi vemo, da za obolenja ni kriva elektronska cigareta. Vsi tudi vemo, da je elektronska cigareta vsaj 95% manj škodljiva od klasičnega tobačnega cigareta. Tudi profesor David Abrams iz New Yorške univerze se strinja z ugotovitvami angleškega javnega zdravstva, k temu pa dodaja “V primeru, da izgubimo elektronsko cigareto, bomo izgubili najboljšo priložnost, da svet rešimo klasičnega tobačnega cigareta, kar smo jih imeli v zadnjih 120 letih.”

In prav to, česar se boji profesor David Abrams, se začenja v naslednjem tednu dogajati v Sloveniji. Q Vapehouse zapira vrata svoje poslovalnice v Ljubljani. Z napačnim informiranjem javnosti in nepravilnim tolmačenjem, so tako NIJZ, kot MZ in predvsem mediji (vede ali nevede) pomagali tobačni industriji.

Kdo bo prevzel odgovornost? Nihče. Kot vedno odgovornosti ne bo prevzel niti NIJZ, niti MZ, kaj šele mediji. Še več – nikdar vam ne bodo pred oči pomolili analiz tržišča, iz katerega bo razvidno koliko več škatlic cigaret se je prodalo s tem, ko so uporabniki elektronskih cigaret iz strahu, ki so ga omenjeni zanetili, ponovno stopili pred okence trafike in kupili škatlico klasičnih tobačnih cigaret.

Vse uporabnike elektronske cigarete, ki ste bili stranke naše poslovalnice v Ljubljani pozivam – ne vračajte se h klasičnemu tobačnemu cigaretu! V Ljubljani je kar nekaj specializiranih trgovin, kjer vam bodo z enako mero zanosa in strokovnosti, kot smo jih premogli mi, pomagali izbrati izdelke iz njihove ponudbe in vam omogočili nadaljevanje vaše poti brez tobaka. V primeru, da ne veste, kje se nahajajo, stopite v stik z nami, z veseljem vam bomo pomagali poiskati primerno.

 

 

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja