Dr. Konstantinos Farsalinos: Čustvena in iracionalna histerija v ZDA

Spodnji prispevek je objavil dr. Konstantinos Farsalinos, eden najbolj priznanih raziskovalcev na področju elektronske cigarete. Članek v angleškem jeziku je objavljen tukaj: http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/whats-new/2019/274-us-lung

Spremljam nedavne dogodke in napovedi v ZDA o resnih, akutnih primerih dihalne odpovedi, ki so bili predstavljeni kot “povezani z vejpanjem”. Ne bi bilo hiperbolično označiti reakcij, napovedi in izjav nekaterih organov, regulatorjev in znanstvenikov za histerične. Ni dvoma, da so čustveni, netočni in brez kakršne koli znanstvene in epidemiološke podlage.

Skoraj vse objave zdravstvenih organizacij ali lokalnih organov za javno zdravje omenjajo primere kot “povezane z vejpanjem”. V nobeni objavi pa v naslovu ne omenjajo, da je bilo veliko primerov že potrjenih (ostali zgolj še niso potrjeni) v povezavi z uporabo inhalacijske konoplje (in/ali THC), z uporabo “baterija-in-upor” naprave (tj. elektronska cigareta). V nobeni objavi ne omenjajo, da so ti primeri dejansko povezani s THC/konopljo in niso povezani z vejpanjem.

Začnimo z osnovami

Zakaj je izraz “primeri, povezani z vejpanjem” napačen?

Predpostavimo, da nimamo podatkov o uporabi konoplje in/ali THC-ja (zakonite ali nezakonite). Torej, uporabimo preprosta načela epidemiologije za razumevanje nedavnih izbruhov. Elektronske cigarete so v ZDA in po vsem svetu priljubljene od 2009-2010. Danes je v ZDA približno 10 milijonov vejperjev (uporabnikov elektronske cigarete), med katerimi mnogi že leta uporabljajo svoje naprave, po svetu pa še veliko več milijonov. Povprečna starost odraslih ljudi v ZDA je približno 40 let (podatki iz moje študije o raziskavah NHIS, ki bodo objavljeni kmalu). Do letošnjega poletja ni bilo poročil o kakršnih koli izbruhih bolezni (v dihalih ali drugod), v kateri koli starostni skupini, v katerem koli delu sveta. Naenkrat se v kratkem časovnem obdobju (nekaj tednov) v določenem geografskem območju (e-cigarete se nahajajo po vsem svetu, ne le v ZDA) in v določeni starostni skupini (mladostniki ali mladi odrasli) pojavijo hudi primeri oz. akutna respiratorna disfunkcija, ki je povzročila 2 smrti in več hospitalizacij. Kaj nam to pove z epidemiološkega vidika (spet brez upoštevanja informacij o uporabi konoplje/THC-ja)?

1. Da ti primeri niso povezani z dolgotrajno uporabo elektronske cigarete. Organi so pojasnili, da gre za akutne primere. Kljub temu, da različni mediji predstavljajo to kot skrivnostno pljučno bolezen, gre v resnici za zastrupitev pljuč, ki se klinično kaže kot resna odpoved dihanja (morda ARDS, morda neka oblika hudega vnetja pljuč, ki vodi do odpovedi dihanja).

2. Da ti primeri niso povezani z vejp izdelki, ki so že leta na voljo na ameriškem in svetovnem trgu. Nima smisla, da isti proizvodi, ki jih milijoni uporabljajo že več let in nikoli niso povzročili izbruha bolezni, šele danes povzročajo akutnost.

3. Da ti primeri niso povezani s proizvodi, ki jih na splošno uporablja povprečni vejper. Povprečna starost odraslih vejperjev v ZDA se razlikuje od povprečne starosti odraslih, ki trpijo zaradi tega akutnega stanja. Poleg tega je število primerov zelo majhno, če upoštevamo milijone vejperjev v ZDA in veliko več milijonov v svetu.

4. Da so ti primeri povezani z nedavno izdajo novih izdelkov (ki prej niso bili na voljo na trgu) ali z nedavno spremembo sestave izdelkov, ki so bili prej na voljo na trgu, ali z nedavno težavo v proizvodnem procesu ali surovih materiali izdelkov, ki so bili prej na voljo na trgu. To pojasnjuje čas izbruha. Ti izdelki lahko, ali pa tudi ne, vsebujejo nikotin (ne pozabite, še vedno domnevamo, da o THC/konoplji ni podatkov).

 

Priča smo vztrajni, neokusni, brez primere kampanji proti običajnemu vejpanju (uporabi elektronske cigarete), ki potrošnikom dejansko daje jasno sporočilo, da je bolje, da se ponovno vrnejo h kajenju (ali nadaljujejo s kajenjem) klasičnih tobačnih cigaret.

Vse te sklepe, ki izhajajo iz uporabe enostavnih epidemioloških načel, je večina oblasti, regulatorjev in znanstvenikov v veliki meri spregledala. Namesto tega smo priča vztrajni, neokusni, brez primere kampanji proti običajnemu vejpanju (uporabi elektronske cigarete), ki potrošnikom dejansko daje jasno sporočilo, da je bolje, da se ponovno vrnejo h kajenju (ali nadaljujejo s kajenjem) klasičnih tobačnih cigaret, namesto uporabe (ali prehoda na) elektronsko cigareto. Medijska kampanja je tako intenzivna in tako epidemiološko neupravičena, da presega definicijo pristranskosti potrditve.

Zdaj pa razmislimo o poročilih, da je THC/konoplja vpletena v izbruh. Čeprav je to omenjeno v več poročilih in objavah zdravstvenih organov, noben ni označil primerov kot “povezanih s THC/konopljo”. Zakaj? No, zdi se, da so nekatere države s primeri akutne odpovedi dihal že legalizirale THC/konopljo. V resnici obstaja vsaj eno poročilo o smrti, povezani z uporabo izdelkov, pridobljenih iz zakonite trgovine s konopljo. Kot lahko vsi razumejo, državni organi, ki so legalizirali izdelek, ne morejo nenadoma priznati, da niso bili v redu, njihova odločitev pa je povzročila izbruh akutne bolezni. Daleč “lažje” (in bolj priročno) je za vse kriviti “zlo” elektronsko cigareto.

Toda ali bi morali za izbruh kriviti THC/konopljo na splošno in jo imenovati “bolezen, povezana s THC/konopljo”? Po mojem mnenju ne. Če THC/konoplja zaradi kajenja ne povzroči akutne respiratorne odpovedi, je zelo malo verjetno (če ne nemogoče), da bi jo povzročilo vejpanje THC/Konoplje. Krivec ni THC/konoplja sama po sebi. Najverjetneje (vendar to še ni dokazano) so primeri povezani z drugimi spojinami, ki se uporabljajo pri pripravi THC/konoplje, ki vsebujejo te tekočine ali onesnaževalce. Čeprav obstajajo poročila, da se rastlinska olja uporabljajo kot topila (kar bi zagotovo bilo v skladu s primeri lipoidne pljučnice) ali kot fungicid, vzroka še ne moremo določiti. Če pa je to tako, potem se to lahko zgodi tudi s tekočinami, ki vsebujejo nikotin, če je nekdo dovolj neveden, da uporablja olja za raztapljanje arom v tekočini, ki vsebuje nikotin. Če gre za uporabo prepovedanih izdelkov, ki vsebujejo ilegalne snovi, pridobljene na črnem trgu, to ne bi bilo nič drugače kot kriviti injekcijo za smrt zaradi intravenozne uporabe drog; ali kot kriviti viski za smrt in slepoto zaradi nezakonitega alkohola, ki vsebuje metanol. Sliši se neumno, kajne?

A vse to so še vedno domneve. Trenutno ni jasno opredeljenega vzroka za prijavljene primere. Tako bi se morali osredotočiti na zgoraj omenjena epidemiološka načela, zaradi česar praktično ni mogoče, da izdelki, ki so na voljo in jih uporabljajo več milijonov potrošnikov, zdaj povzročajo akutno odpoved pljuč. Čeprav razumem previden pristop CDC, sem prepričan, da v celoti razumejo epidemiologijo tega izbruha in bi morali narediti več, da bi hitreje odkrili vzrok. Druge organizacije so ta izbruh uporabile za podporo kampanj proti elektronski cigareti, pri čemer se ta izjava med drugim nanaša na milijone nekdanjih kadilcev, ki zdaj uporabljajo elektronsko cigareto, in na milijone kadilcev, ki ne morejo prenehati z drugimi metodami in bi jim elektronska cigareta bila kot možnost prenehanja kajenja. Kakšna javna zdravstvena služba…

 

Zanima me, ali bodo “strastne” izjave, ki jih omenjajo mediji, znanstveniki in oblasti, kdaj popravljene, ko bo natančno ugotovljen točen vzrok tega izbruha. Zanima me tudi, ali bodo mediji takratno zgodbo objavljali z enako “strastjo”, kot jo imajo do objav danes.

V preteklosti je bilo več zdravstvenih kriz: piščanec, okužen z dioksini (pred nekaj leti v Evropi), bolezen norih krav in nedavni izbruh salmonele s piščancem (spet), ki je privedel do dveh smrti in 175 hospitalizacij v ZDA. Glede slednjega sem prepričan, da vsi ti ljudje niso jedli samo perutnine iz domačega dvorišča, ampak tudi perutnino iz trgovin ali restavracij s hitro prehrano. Kljub temu pa nihče ni posplošil in predstavil bolezni kot “povezane s piščancem”, in ni bilo posplošenih priporočil, da nihče ne sme jesti perutnine (kljub temu, da jo je desetletja varno jedel). Zanima me, ali bodo “strastne” izjave, ki jih omenjajo mediji, znanstveniki in oblasti, kdaj popravljene, ko bo natančno ugotovljen točen vzrok tega izbruha. Zanima me tudi, ali bodo mediji takratno zgodbo objavljali z enako “strastjo”, kot jo imajo do objav danes.

Z epidemiološkega vidika je trenutno stanje s primeri akutne dihalne odpovedi, o katerih poročajo v ZDA, zelo malo verjetno (bi rekel, zagotovo ne), pripisati izdelkom, ki so že leta na voljo na svetovnem trgu in jih uporabljajo milijoni potrošnikov. Točen vzrok za ta stanja je treba nujno ugotoviti. Čustveno, iracionalno histerijo zaradi elektronskih cigaret (na splošno) pa je treba čim prej ustaviti!

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja