Pogosta vprašanja: Propilen glikol (PG) in rastlinski glicerin (VG)

Za uporabnike elektronske cigarete je pravilna izbira razmerja med propilen glikolom (PG) in rastlinskim glicerinom (VG), ki ga poznamo tudi pod imenom glicerol, ključna, odvisna pa od naprave ter želje in potrebe uporabnika.

E-tekočine so narejene iz štirih primarnih sestavin: PG, VG, koncentrirane arome in (v primeru potrebe) nikotina.

Kaj sta PG in VG?

PG in VG sta pogosti sestavini kozmetičnih in prehranskih izdelkov. Za potrebe vejpanja uporabljamo certificiran PG in VG najvišje kakovosti, ki se ne pridobiva iz oljčne repice, ampak izključno iz koruze. FDA (Ameriška zvezna agencija za prehrano in zdravila) z oznako “Splošno priznano kot varno (GRAS)” na PG in VG izdelkih sporoča, da so primerni in varni za uporabnika. VG v našo hrano dodaja tudi blago naravno sladkost. PG in VG sta našemu telesu zelo dobro znana, saj ju vsakodnevno vnašamo v telo z prehrano in uporabo kozmetičnih izdelkov, kot na primer kreme.

Rastlinski glicerin (VG) med drugim najdemo tudi v gorčici, kisu, margarini, alternativnih sladilih, pekovskih izdelkih, sladkarijah, živalski hrani, mnogih kozmetičnih izdelkih,… Uporaba VG-ja, ki se med drugim zaradi gostote uporablja kot zgoščevalec hrane, je zelo razširjena, saj ni alergen.

Propilen glikol (PG) pa med drugim najdemo tudi v sladoledu, tortnih mešanicah, čajih z okusom, tortnih nadevih, prehranskih barvilih, pecivu, zobnih pastah,… Najdemo ga tudi v farmaciji kot nosilec zdravila v razpršilih, najpogosteje pa ga uporabljajo astmatiki, saj je ena izmed glavnih sestavin inhalatorjev.

Razlike pri uporabi PG in VG

  • Za gladek vdih ob uporabi elektronske cigarete je najbolj primerna e-tekočina z visoko vsebnostjo VG-ja. Pri VG-ju je prisotna gosta para, kar pa daje boljši občutek v ustih in zadnjem delu grla. Visoka vsebnost VG-ja v e-tekočini lahko oblaži okus arome, vendar se to v večini primerov enostavno odpravi s povečanjem moči vaše naprave. Toda pozor, previsoka moč lahko povzroči suh in pekoč vdih.
  • Za oster vdih ob uporabi elektronske cigarete je najbolj primerna e-tekočina z visoko vsebnostjo PG-ja. Številni začetniki imajo sprva težave z elektronsko cigareto, ker izkušnja ni podobna vdihu, ki so ga izkusili ob pokajeni klasični tobačni cigareti. Rešitev lahko najdemo v razmerju PG-ja in VG-ja. Pred ponovnim poseganjem po klasični tobačni cigareti preizkusite e-tekočino z višjo vsebnostjo PG-ja.

Razlike v lastnosti PG in VG

  Propilen Glikol (PG) Rastlinski glicerin (VG)
Vdih Manj gladek Bolj gladek
Okus Brez okusa Sladkast
Količina pare Nižja Višja
Intenzivnost okusa Višja Nižja
Način uporabe MTL DLI
Viskoznost Nižja Višja
Absorpcija Višja Nižja

Če vam razmerje PG in VG, ki ga trenutno uporabljate, ne ustreza, si lahko pomagate z zgoraj navedenimi smernicami. V nasprotnem primeru pa se lahko obrnete na katero od Q Vapehouse poslovalnic, kjer vam bomo z veseljem priskočili na pomoč.

Imaš kakšno vprašanje, ki bi ga bilo dobro objaviti? Pošlji nam ga kot sporočilo na naši Facebook strani!

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja