Bolezni dihal so povezane z nezakonitimi THC/konoplja izdelki

Med bolniki v Illinoisu in Wisconsinu jih je kar 83 odstotkov že priznalo uporabo THC/konoplja tekočin, kupljenih na črnem trgu.

Po novem poročilu o bolnikih v Illinoisu in Wisconsinu, ki so po uporabi elektronske cigarete pristali v bolnišnični postelji zaradi hude bolezni dihal, jih je 83 odstotkov priznalo, da so uživali nezakonite izdelke s THC/konopljo kupljene na črnem trgu. Kaj se je zgodilo z ostalimi 17 odstotki? Ostalih 17 odstotkov zanika uporabo prepovedanih substanc, ne zgolj to, nekateri zanikajo tudi uporabo elektronske cigarete. Verjetno se sliši neumno, kajne? Saj je! V ZDA zavarovanje ne krije stroškov zdravljenja nastalih zaradi uživanja prepovedanih substanc.

Te ugotovitve še dodatno izpodbijajo možnost, da bi elektronska cigareta z nikotinsko tekočino namenjeno uporabi v elektronski cigareti lahko povzročila obolenje dihal in dihalnih poti, istočasno pa vzbujajo dvom v opozorila, ki ste jim bili priča v zadnjih dneh. Takšna opozorila lahko spodbudijo nekdanje kadilce, ki zdaj uporabljajo elektronsko cigareto, da začnejo ponovno kaditi, kar pa jih izpostavlja veliko večjim zdravstvenim tveganjem.

Kar 83 odstotkov bolnikov je že priznalo uporabo nezakonitih THC/konoplja izdelkov

Nova študija, objavljena v petek v The New England Journal of Medicine, se je osredotočila na 53 bolnikov, ki so v zadnjih 90ih dneh uporabljali elektronsko cigareto. Njihova povprečna starost je bila 19 let, skoraj tretjina pa je bila mlajša od 18 let. Tukaj moramo nujno spomniti, da povprečna starost uporabnika elektronske cigarete, ki z njeno pomočjo opušča kajenje, precej odstopa od omenjene povprečne starosti obolelih. Med 41 bolniki, ki so bili “obsežno intervjuvani”, jih je 80 odstotkov poročalo o uporabi THC/konoplja izdelkov, 7 odstotkov CBD izdelke, 17 odstotkov pa jih je reklo, da so uporabljali samo tekočine z vsebnostjo nikotina. Avtorji študije seveda ugotavljajo, da “informacije o uporabi izdelkov temeljijo na poročilih bolnikov in bolniki morda neradi govorijo o uporabi prepovedanih drog.

Zaskrbljujoče je predvsem to, da v ZDA mladostniki posegajo po izdelkih iz črnega trga, saj tako kot pri nas, mladoletne osebe tovrstnih izdelkov v uradnih trgovinah ne morejo kupiti. Tudi pri nas se bomo morali spoprijeti s črnim trgom in poskrbeti, da mladostnikom tobačni in povezani izdelki ne bodo na voljo. Še veliko več pa bi lahko naredili z odkritim in realnim informiranjem, izobraževanjem in usmerjanjem k zdravemu načinu življenja. Vendar bomo za ta korak morali najprej vzpostaviti komunikacijo z zdravstvenimi organizacijami v Sloveniji, elektronsko cigareto pa končno prikazati kot to, kar je – uspešen pripomoček za opuščanje kajenja.

 

Elektronska cigareta je vsaj 95% manj škodljiva od klasične tobačne cigarete in je kot takšna idealen pripomoček za opuščanje kajenja pri kadilcu, ki drugače ne zmore opustiti kajenja.

Po zadnjih podatkih so ameriški centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) identificirali “več kot 450 možnih primerov”, vključno s petimi smrtnimi žrtvami, pri katerih je “zaradi vejpanja” lahko prišlo do pljučnih bolezni. Podatki iz Kalifornije in Nove Mehike, kot sta primera Illinois in Wisconsin, analizirani v študiji The New England Journal of Medicine, kažejo na THC/konoplja izdelke kot glavnega povzročitelja obolenj.

Elektronska cigareta je v široki uporabi že leta, medtem ko so se ti primeri pojavili šele pred kratkim. Zato se zdi verjetno, da so povzročitelji simptomov relativno novi.

Teorija, ki jo trenutno zagovarjajo uradniki za javno zdravje, ki preiskujejo to novo obolenje pljuč, ugotavlja New York Times, je, da “se je v svetu elektronske cigarete pojavilo nekaj nevarnih kemikalij ali kombinacij kemikalij.” Preiskovalci “verjamejo, da ko človek inhalira ta škodljiv koktajl, sproži nevarno, celo smrtonosno reakcijo v pljučih.”

Eden od možnih krivcev, ugotovljen v večini vzorcev izvlečkov THC/konoplje, ki so jih testirali na Upravi za hrano in zdravila (FDA) in zdravstveni uradniki v New Yorku, je vitamin E acetat, prehransko dopolnilo na osnovi olja, ki je lahko nevaren pri vdihavanju.

“Tekočine za elektronske cigarete z nikotinom v uradnih prodajalnah morda niso popolnoma neškodljive,” je prejšnji teden na Twitterju dejal nekdanji direktor FDA Scott Gottlieb. “Toda večina dosedanjih hudih primerov obolenj se zdi, da so simptomi, ki se lahko pojavijo, ko olje ali snovi, ki vsebujejo lipide, vstopijo v pljuča. To kaže na nezakonite izdelke, ki jih izdelujejo z nevarnimi kemikalijami.” Dodal je še, da “e-tekočine namenjene uporabi v elektronski cigareti običajno temeljijo na v vodi topnih kemikalijah, ne na oljih, ki lahko povzročijo akutno poškodbo pljuč.”

Seveda pa to ne pomeni, da je elektronska cigareta primerna za mladostnike in tiste, ki nikdar niso kadili. Elektronska cigareta je vsaj 95% manj škodljiva od klasične tobačne cigarete in je kot takšna idealen pripomoček za opuščanje kajenja pri kadilcu, ki drugače ne zmore opustiti kajenja.

 

 

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja