Odgovor na prispevek Svet24.si: “V pari e-cigaret odkrili prisotnost strupenih težkih kovin”

“Avtorji raziskave so še enkrat zmedli sebe in druge, z uporabo omejitev okoljske varnosti, ki se nanašajo na izpostavljenost z vsakim vdihom, uporabljajo pa jih v raziskavi elektronske cigarete. Ljudje vdihnemo več kot 17.000 krat na dan, od tega pa naredimo le 400-600 potegov iz elektronske cigarete.”

 

Pa smo spet pri prispevkih medijev, kjer vsaka novica, ki govori o škodi elektronskih cigaret pomeni nov članek, po katerem bodo ljudje hlastali. Verjamem, da so negativni prispevki bolj brani, komentirani in dobičkonosni, pa vseeno to zame pomeni dodaten čas, ki ga izgubim z odgovarjanjem na njih. Spet se bom vrnil na tisto temo o prevzemanju odgovornosti za besede, ki jih novinar objavi pred oči javnosti. Vsak prispevek, ki se dotika večjega števila naših državljanov (v primeru kajenja kar 25% slovenk in slovencev) bi moral biti spisan nekoliko bolj natančno kot zgolj s prevodom kratkega opisa neke raziskave.

Mogoče bi moral postati novinar – vzamem nekaj o čemer pišejo po svetu, kopiram, na hitro prevedem in objavim – verodostojnost informacij pa je seveda v rokah javnosti, ker sam ne bom trošil časa, da bi se poglobil in spisal kvaliteten članek. Ko imam enkrat dovolj bralcev, lahko na ta način enostavno usmerjam ljudi in jim narekujem njihova življenja. Si znaš predstavljati kako bi to zgledalo? Jejte čokolado ker je zelenjava gensko spremenjena, pijte alkohol ker je voda onesnažena in bog ne daj da uporabljate elektronsko cigareto – premalo škodljiva je, vzemite raje klasično cigareto.

Se da zaznati nekoliko jeze v mojih besedah? Zdaj seveda upam, da boste zgornji stavek sprejeli kot je bil mišljen – s precej sarkazma in cinizma! Nikakor ne želim, da bi ljudje jedli preveč čokolade, pili preveč alkohola – kot nekdo, ki se je rešil kajenja po tem, ko je 25 let kadil, pa vsekakor ne želim, da bi še kdaj vzeli v roke klasičen tobačni cigaret.

Res je, nova raziskava je ugledala luč sveta! Raziskava, objavljena v Environmental Health Perspectives, ki so jo poimenovali “Metal Concentrations in e-Cigarette Liquid and Aerosol Samples: The Contribution of Metallic Coils” je bila zaključena že v maju 2017, objavljena pa 22. februarja letos. In kje naj začnem pri tej raziskavi? Kar pri Ana Maria Rule bom začel, da najprej popravim novinarja pri njegovem prevodu.

 

Ana Marie Rule pravi, da “Ne vemo ali so nivoji težkih kovin v elektronski cigareti nevarni.”

Ana Marie Rule, vodja raziskave je izjavila: “We do not know if these levels are dangerous, but their presence is troubling and could mean that the metals end up in the aerosol that e-cigarette users inhale.”, kar bi v prevodu pomenilo “Ne vemo ali so nivoji težkih kovin v elektronski cigareti nevarni. Ugotovili smo njihovo prisotnost, kar bi znalo pomeniti, da končajo v pari, ki jo uporabnik vdihuje”. Točno tako, vodja raziskave ne ve ali so težke kovine in količine, ki so jih zaznali nevarne! In tukaj bom iz dobre volje dodal nekaj vprašajev – ???????

Če bi se ustavili samo pri tej izjavi, potem vam svetujem, da ne dihate več! V zraku, ki ga vdihujete se nahajajo težke kovine, ne vem sicer koliko jih je in koliko so nevarne, vem pa da so! In če bi ta stavek napisal novinar v meni bi zvenel nekako tako: “Odkrili so nevarne težke kovine v zraku. Ne dihajte več! Že jutri boste zboleli za (tukaj bi naštel nekaj znanstvenih in (bolj kot ne) tujih imen za hude bolezni pljuč)!”

 

Vsako raziskavo na temo elektronske cigarete je potrebno vzeti resno!

Zdaj pa nekoliko bolj resno – vsaka nova raziskava je zame precej pomembna, verjamem da tudi zate, če si uporabnik ali uporabnica elektronske cigarete. Za razliko od večine, ki iz tovrstnih raziskav naredijo “odlično novico” se jih sam lotim nekoliko bolj previdno. Že čez nekaj ur po objavi takšne raziskave se oglasijo raziskovalci iz celega sveta in oddajo svoje komentarje na njo. Ko imam njihove odgovore na raziskavo pokličem par prijateljev doma in po svetu in kaj hitro dobim precej dobro sliko o tem koliko je raziskava relevantna.

Najprej me je seveda zmotil datum, saj je raziskava uporabljala naprave in meritve iz leta 2015. Ne zdi se dolgo nazaj, pa vseeno je tehnologija naredila velik preskok v tem času. Kar nekaj raziskav je bilo narejenih v času od 2015 do danes, nekaj jih najdeš tudi med našimi novicami. Še bolj me je presenetilo to, da so kot enega ključnih virov raziskave omenili študijo, ki jo je v 2015 objavil Konstantinos E. Farsalinos. V povzetku svoje študije je povedal, da količina kovin, ki jih najdemo v pari elektronske cigarete ne predstavlja nevarnosti za kadilca, ki je prešel na elektronsko cigareto. Za razliko od večine “strokovnjakov”, ki se ukvarjajo z elektronskimi cigareti je Konstantinos Farsalinos znal podati informacije o napravah in načinu testiranja. Povedal je, da so za raziskavo uporabili 13 različnih elektronskih cigaret in uporabo merili s 1200 potegi na dan. Zgolj kot informacija za tiste, ki ne veste – povprečen uporabnik naredi na dan okrog 300 (pretvorjeno v cigarete bi bilo to okrog 20 do 30 cigaret) in najhujši do 600 (okrog 3 škatle cigaret na dan) potegov.

Ugotovitve njegove študije so kljub temu, da so uporabili 1200 potegov na dan bile sledeče:
2,6 do 387 krat nižja vsebnost težkih kovin kot je dovoljeno po PDE (Permissible Daily Exposure – Dovoljena meja pri inhaliranju zdravil v ZDA)
325 krat nižja od varnostne meje MRL (Minimal Risk Level – Minimalna raven tveganja Agencije za strupene snovi)
665 do 77.514 krat nižja od varnostne meje REL (Priporočena mejna vrednost izpostavljenosti Nacionalnega inštituta za varnost in zdravje pri delu (NIOSH))
– samo ena od 13 naprav je pri ekstremni uporabi z nerealnimi 1200 potegi na dan zaznala 10% zvišanje ene kovine (kadmija) po PDE lestvici (Dovoljena meja pri inhaliranju zdravil v ZDA).

 

Kdo je Konstantinos E. Farsalinos

Za sekundo se bom ustavil še pri Konstantinosu. Konstantinos Farsalinos je raziskovalec, ki je na področju elektronske cigarete najverjetneje naredil največ. Je eden ključnih ljudi, ki so pripomogli pri prepoznavnosti in pozornosti, ki je je elektronska cigareta v današnjem času deležna. Je znanstvenik, ki mu je povod v raziskovanje elektronskih cigaret bilo njegovo lastno zdravje, saj je z elektronsko cigareto zamenjav klasično tobačno cigareto.

odgovor-na-prispevek-svet24-si-v-pari-e-cigaret-odkrili-prisotnost-strupenih-tezkih-kovin-konstantinos-farsalinos

In prav z njegovim komentarjem na zgoraj omenjeno, pred dnevi objavljeno raziskavo lahko podam najboljši odgovor: “Za tiste, ki me sprašujete o najnovejši študiji o emisijah kovin iz elektronske cigarete, je moj komentar: “Znatna količina” kovin, o kateri so poročali avtorji, je bila izmerjena v ug/kg. Količine so pravzaprav tako nizke, da sem v nekaterih primerih (krom in svinec) izračunal, da morate porabiti več kot 100ml e-tekocine na dan, da bi presegli meje FDA za dnevni vnos zdravil za inhaliranje. Avtorji so še enkrat zmedli sebe in druge, z uporabo omejitev okoljske varnosti, ki se nanašajo na izpostavljenost z vsakim vdihom, uporabljajo pa jih v raziskavi elektronske cigarete. Ljudje vdihnemo več kot 17.000 krat na dan, od tega pa naredimo le 400-600 potegov iz elektronske cigarete.”

 

Kratko in razumljivo

Raziskava, ki je bila objavljena pred nekaj dnevi, uporablja za svoje rezultate omejitev okoljske vrednosti, kar pomeni, da merijo izpostavljenost pari elektronskega cigareta z vsakim vdihom, ki ga človek naredi v enem dnevu. Pravilno bi bilo, če bi v raziskavi merili dejansko izpostavljenost, torej število potegov na elektronski cigareti in ne vsakega vdiha, ki ga naredim (seveda, tudi tiste, ki jih naredim med spanjem so vračunali v to). Prav tako, bi morali podati informacijo o temperaturi in moči segrevanja tuljave v elektronskih cigaretih, ki so jih testirali in katero tekočino so uporabljali pri tem. Ampak vse te informacije so že preveč, da bi jih “znanstveniki” vključili v svojo raziskavo.

 

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

En komentar na “Odgovor na prispevek Svet24.si: “V pari e-cigaret odkrili prisotnost strupenih težkih kovin”

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja