IQOS ni elektronska cigareta!

Vsem nam, ki smo prenehali kaditi z elektronsko cigareto je bolj ali manj znano, da so elektronske cigarete na tržišču že več kot 10 let in vsi, razen seveda določenih predstavnikov javnega zdravja, ki so iz ideoloških razlogov tudi strogi nasprotniki elektronske cigarete vemo, da elektronska cigareta ni izum tobačne industrije in ni izdelek, s katerim bi tobačna industrija še naprej kopičila dobičke in širila svoj imperij.

Zakaj sem se odločil napisati članek v katerem bom v večini govoril o tem da HnB (Heat not Burn) izdelki, kot na primer IQOS in Glo niso elektronske cigarete? Preprosto zato ker nekdo mora povedati, da to niso izdelki, ki jih uporabniki elektronskih cigaret podpiramo. Razlogov je seveda več, meni prvi, ki me je presunil je bil “tobačna industrija”. Seveda, ti izdelki še vedno vsebujejo tobak in izdelujejo jih proizvajalci klasičnih tobačnih cigaret. Ne, ni stvar golega nezaupanja v tobačno industrijo, gre za precej več – okus, način delovanja, varnost itd.

IQOS ni elektronska cigareta!

Nikakor ne želim očrniti HnB naprav, navsezadnje so dokazano manj škodljive od klasičnega tobačnega cigareta. Torej, na nek način “way to go” za nekoga, ki ne more opustiti kajenja klasičnih tobačnih cigaret in mu ni uspelo z elektronsko cigareto ali ostalimi “pripomočki” za opuščanje kajenja. Moja želja je zgolj, da bi kadilci razumeli razliko in ne bi enačili dveh toliko različnih izdelkov kot sta HnB in elektronska cigareta.

 

Elektronska cigareta ne vsebuje tobaka!

Uporabniki elektronske cigarete, torej tisti, ki smo prenehali s kajenjem klasične tobačne cigarete s pomočjo elektronske cigarete smo se popolnoma umaknili iz sveta tobaka! Ne zgolj to, velika večina nas je razvila nek odpor, mogoče celo sovraštvo do tobačne industrije. Elektronska cigareta ne vsebuje tobaka! Elektronska cigareta deluje s pomočjo tekočine, ki je sestavljena iz propilen glikola, rastlinskega glicerina (glicerol), arom in se lahko po želji kupijo tudi z nikotinom. Zakaj po želji? Zato, ker ni nujno, da imamo v tekočini za elektronsko cigareto dodan nikotin!

Tukaj postane nekoliko smešno – elektronska cigareta je po definiciji zakonodajalcev in nasprotnikov elektronske cigarete tobačni ali povezan izdelek prav zato, ker lahko vsebuje nikotin, ki pa se primarno res pridobiva iz tobaka. Zakaj iz tobaka? Ker ga je v tobaku pač največ.

Ker je najbolj praktično in seveda ekonomično pridobivati nikotin iz tobaka, ga ne pridobivamo iz jajčevcev, krompirja, paradižnika, cvetače, paprike in ostalih rastlin, ki ga prav tako vsebujejo. Nikotin, ki se dodaja tekočinam za elektronske cigarete ima pač to smolo, da se pridobiva iz tobaka. To so seveda s pridom izkoristili zakonodajalci pri pisanju zakonov in elektronsko cigareto uvrstili v kategorijo tobačnih in povezanih izdelkov.

IQOS ni elektronska cigareta!

Zgolj da razčistimo – ne, elektronska cigareta ne vsebuje nikotina, pa čeprav se opozorilo o vsebnosti nikotina ze pojavlja na embalaži nekaterih elektronskih cigaret. Prav zanimivo bo videti prve prijave na tržnem inšpektoratu: “V embalaži elektronske cigarete ni bilo nikotina, čeprav na embalaži piše da ga naprava vsebuje!” In se bolj zanimivo bo videti, kaj bo na te prijave reklo Ministrstvo za zdravstvo, ki želi takšna opozorila videti na vseh embalažah elektronskih cigaret. Ampak to je že tema za kak drug članek.

 

Elektronska cigareta ne proizvaja dima!

Za tiste, ki se ne veste – elektronska cigareta proizvaja paro! Točno tako, to kar vidite pri izdihu uporabnika elektronske cigarete je para in ne dim. Elektronska cigareta segreva tekočino do nivoja, ko tekočina začne izparevati. Ker propilen glikol in rastlinki glicerin začneta izparevati pri zelo nizkih temperaturah, že pri minimalnem gretju tekočine nastane viden oblak pare, ki ga uporabnik elektronske cigarete inhalira na podoben način, kot je inhaliral dim klasične tobačne cigarete.

Bistvena razlika med izgorevanjem tobačne cigarete in izparjevanjem tekočine iz elektronske cigarete je v tem, da pri izgorevanju klasične tobačne cigarete nastajajo številne karcinogene in strupene snovi ter delci v obliki dima, ki v zadostnih količinah in v zadostnem časovnem intervalu z inhaliranjem v pljuča povzročajo huda bolezenska in življenje ogrožujoča stanja na zdravju posameznika.

Vsem tem številnim karcinogenim in strupenim snovem ter delcem se s pravilno uporabo moderne elektronske cigarete izognemo! Z gretjem tekočine do izparevanja ne spreminjamo kemične sestave sestavin, kar pa pomeni, da ne dobivamo stranskih produktov, ki bi lahko predstavljali resno grožnjo za zdravje uporabnika elektronske cigarete. Na kratko povedano, vse kar v tekoči obliki dajemo v elektronsko cigareto, s segrevanjem, v obliki pare dobimo iz nje. Brez ogljikovega monoksida, brez katrana, brez karcinogenov, brez resnega ogrožanja vašega zdravja in zdravja vseh okoli vas.

 

Elektronska cigareta je grožnja tobačni industriji

Ne proizvaja je tobačni gigant, ne uporablja tobaka, cenejša je, uporabniku omogoča enostaven prehod iz klasične tobačne cigarete, vedno več kadilcev se odloča za elektronsko cigareto, ker je dokazano vsaj 95% manj škodljiva. Ampak, najprej moramo razumeti kaj je tobačni izdelek. Tobačni izdelek je klasična tobačna cigareta. Zakaj? No, menda je jasno, da zato, ker vsebuje tobak. Ni pa klasična tobačna cigareta edini idelek, ki ga tobačna industrija proizvaja!

Na revolucijo, ki jo je začela širiti elektronska cigareta se je iz zelo preprostih razlogov morala odzvati tudi tobačna industrija. Navsezadnje so prevelik proizvajalec tobaka, da bi se lahko podali v proizvodnjo naprav, ki tobaka ne vsebujejo.

Začeli so sicer res z izdelavo in prodajo elektronskih cigaret, ki so s svojo podobo spominjale na klasično tobačno cigareto. Se še spomniš? Imenovali smo jih kar “cig-a-like” – danes pri uporabnikih modernih elektronskih cigaret najdemo kako le še na kaksni polici skupaj s T-Rexom (casovno gresta skupaj) in bridkim spominom na neuspeh teh izdelkov. Največ upov in denarja pa je tobačna industrija položila v njihov najnovejši izdelek, ki namesto kurjenja tobaka uporablja sistem za gretje tobaka imenovan HNB (Heat not Burn) in namesto dima proizvaja paro iz segretega tobaka.

 

Kaj je pravzaprav HnB (Heat Not Burn)?

Za razliko od elektronske cigarete, HNB naprave dejansko vsebujejo tobak. Tobak potem naprava s pomočjo baterije in grelne ploščice segreva do stopnje, ko se začne sproščati para. Najbolj znana in najbolj prodajana HNB naprava pri nas je produkt tobačnega velikana Philip Morris International (PMI) in se imenuje IQOS. Želiš vedeti kaj pomeni kratica IQOS? Izvoli: I Quit Ordinary Smoking.

IQOS ni elektronska cigareta!

Proizvajalec IQOS naprave, ki je hkrati tudi proizvajalec in prodajalec blagovnih znamk cigaret Marlboro, L&M, Muratti in Chesterfield je v razvoj te HNB naprave vložil več kot 10 let in več kot 3 milijarde dolarjev. Kot pilotski tržni projekt se je začel prodajati v Italiji in na Japonskem. Na Japonskem je požel največ uspeha, prav zato ker ni elektronska cigareta – elektronska cigareta je na Japonskem namreč prepovedana. Danes se IQOS prodaja že v 38 drzavah po svetu.

 

Raziskave, raziskave, raziskave – HNB pod drobnogledom raziskovalcev

Tukaj bomo spet spomnili na to, da po mnenju zakonodajalcev in nasprotnikov vsega kar bi ljudem olajšalo opuščanje klasičnega tobačnega cigareta, raziskav nikoli ni dovolj – no, vsaj dokler se ne najde kakšna takšna, ki (navidez) govori njim v prid. Za tiste, ki niste uspeli prebrati članka v katerem sem govoril tudi o količini narejenih raziskav na temo elektronskih cigaret, vas vabim, da si ga preberete, preden nadaljujete z branjem.

Philip Morris International promovira IQOS kot tobačni izdelek brez dima, kar pa praviloma pomeni, da na zdravju uporabnika pušča bistveno manj posledic kot kajenje klasicnih tobačnih cigaret. S tem se strinja tudi precej raziskovalcev elektronskih cigaret, ki so del svojih raziskav v zadnjem času obrnili tudi k HNB izdelkom. Največji zagovorniki koncepta “zmanjševanja škode“, ki jo povzroča kajenje klasičnih tobačnih cigaret so si precej enaki v oceni HNB naprav:

  • ogrevani tobačni izdelki so star in prvotno precej neuspešen koncept
  • uporaba spominja na kajenje klasične tobačne cigarete
  • ni vidnega pasivnega dima, vendar ustvarjajo slab vonj (skoraj identičen kot klasične tobačne cigarete)
  • ustvarjanje slabega vonja pomeni emisije
  • slabši “throat hit”, kot pri kajenju klasične tobačne cigarete
  • nižje sproščanje strupenih emisij v primerjavi s kajenjem klasične tobačne cigarete, vendar višje kot pri uporabi elektronske cigarete
  • zdi se, da predstavljajo možnost za zmanjšanje škode pri “dvojnih uporabnikih” (kadilec, ki hkrati kadi in poleg tega uporabljajo še katero od alternativ) ter pri kadilcih, ki ne morejo zamenjati klasične tobačne cigarete z elektronsko cigareto
  • niso zadovoljivi za uporabnike elektronskih cigaret (pravzaprav so “down right discusting”, ampak to je spet moje osebno mnenje)
  • opraviti je potrebno neodvisne raziskave (torej taksne, ki jih ne plačuje tobačna industrija)

 

Kaj je skupno vsem raziskovalcem?

Raziskovalci, tudi tisti, ki so nekoc kadili, se se vedno strinjajo, da je najboljši in najbolj varen način za prenehanje kajenja popolna abstinenca od tobaka in nikotina (Cold Turkey način). V primerih, ko to ni možno, predlagajo, da kadilci kajenje klasičnih tobačnih cigaret zamenjajo za uporabo elektronskih cigaret, če pa tudi to ni mogoče, pa naj poskusijo še s HNB izdelki, ki so po njihovih ugotovitvah bolj škodljivi od elektronskih cigaret, vendar bistveno manj škodljivi kot kajenje klasičnih tobačnih cigaret.

 

In kakšno je moje mnenje?

Ko se je IQOS prvič pojavil na prodajnih policah v Sloveniji se je kar nekaj mojih “Early Adopter” prijateljev zagnalo v trgovine. Seveda sem pri enem od njih moral probati napravo v katero je Philip Morris International vložil 10 let dela in več kot 3 milijarde dolarjev (po moje bi bilo boljše, če bi te 3 miljarde usmerili v boj proti raku – ali pa jih dali meni). Pred dnevi sem v Bukarešti probal tudi GLO, se en HNB izdelek drugega proizvajalca.

Kaj imajo HNB izdelki skupnega? Smrdijo! Enako kot nekoč (ko sem se kadil) jaz, zavese (ki jih nimam), oblačila, moj maček Filip in vse kar je bilo v moji bližini.

Ali vam priporočam HNB izdelke? Zdaj pa tako – v primeru, da nikakor ne moreš prenehati s kajenjem, potem vzemi katerega od “uradno” podprtih izdelkov (ja, vem, ne pomagajo), če to ne bo pomagalo, bo skoraj gotovo pomagala elektronska cigareta, ce tudi to ne bi pomagalo, potem pa je seveda HNB še vedno manj škodljiv kot klasična tobačna cigareta. Bo vredu tako?

 

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

3 komentarjev “IQOS ni elektronska cigareta!

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja