Ko se začnejo premikati največji – National Academies of Sciences, Engineering and Medicine

Skupina strokovnjakov je analizirala ugotovitve 800 strokovnih in relevantnih raziskav in izdala 680 strani dolgo poročilo, ki na presenečenje mnogih govori v prid elektronske cigarete.

 

Prejšnji teden sva s Saško obiskala Bukarešto. Čudovito, staro, nekoč precej komunistično obarvano mesto v Romuniji, ki je bilo grajeno po načelu “ko veliko ni dovolj veliko” (navsezadnje imajo drugo največjo zgradbo na svetu prav v Bukarešti). Obisk naših poslovnih partnerjev je prinesel kar nekaj novosti, ki jih bomo v naslednjih dneh, tednih in mesecih predstavili. Ampak to ni tema današnjega članka.

ko-se-zacnejo-premikati-najvecji-national-academies-of-sciences-engineering-and-medicine-the-palace-of-the-parliament

Tudi do vejperjev so v Romuniji precej prijazni! Za razliko od našega zakona, pri njih elektronska cigareta ni opredeljena kot tobačni izdelek – vem, razumljivo, saj ne vsebuje tobaka in nima z njim nobene povezave. Kadilci veliko hitreje, sploh v zimskem času, posežejo po manj škodljivem izdelku, če to pomeni tudi, da ne bodo zmrzovali pred vhodi restavracij, lokalov…

Ideja za članek se je porajala, ko sva bila na letališču v Nemčiji ponovno prisiljena uporabljati elektronsko cigareto v kadilnicah. Ne samo, da mi zdaj spet vsa oblačila smrdijo po cigaretih, ampak mi samo še bolj ni jasno kako sem lahko 25 let kadil! Cigaret smrdi! Zelo! Žalostno sem se spomnil na Anglijo, kjer delodajalce opozarjajo, da vejperji niso kadilci in jih zato ne smejo tiščati v kadilnice ter jih na ta način izpostavljati pasivnemu zastrupljanju s cigaretnim dimom.

Med tem ko v Romuniji elektronska cigareta ni “povezan izdelek” (kot ga imenuje naš zakon) in med tem ko se je Anglija z izdajo PHE poročila o elektronski cigareti že v letu 2015 začela pomikati k regulaciji in promoviranju elektronske cigarete kot varnejše alternative kajenju tobačnih cigaret, so se Združene države Amerike do danes temu odločno upirale z uvedbo strogega nadzora nad izdelki s strani Ameriškega vladnega urada za prehrano in zdravila (FDA – Food and Drug Administration) in z le malo ali skoraj nič odobravanja s strani Ameriškega centra za nadzor bolezni in preventivo (CDC – Centers for Disease Control and Prevention), vendar se zdi, da se zdaj tudi v ZDA to spreminja.

Pričakovali smo, da se bodo tudi v ZDA začeli dogajati premiki, saj je Ameriška uprava za hrano in zdravila že napovedala nov načrt za ureditev tobaka in nikotina. Z novim vodstvom se je spremenil tudi pogled na elektronske cigarete. Ko ni več povezave s tobakom, hitro ugotovimo, da gre za zmanjševanje škode in ne za podaljšano roko tobačne industrije.

V torek, 23. januarja 2018 so Nacionalne akademije znanosti, inženiringa in medicine (NASEM – National Academies of Sciences, Engineering and Medicine) izdale novo poročilo o e-cigaretah, ki je celovit pregled dokazov o elektronski cigareti do današnjega dne. Skupina strokovnjakov je analizirala ugotovitve 800 strokovno ocenjenih in relevantnih raziskav o e-cigaretah in izdala 680 strani dolgo poročilo, ki na presenečenje mnogih ideoloških nasprotnikov in nepoznavalcev tematike govori v prid elektronske cigarete. V NASEM poročilu avtorji večkrat navajajo, da so e-cigarete veliko manj škodljive kot običajne cigarete.

 

Elektronska cigareta je manj škodljiva kot konvencionalni tobačni cigareti

Odbor je ugotovil, da aerosol elektronske cigarete vsebuje manjše število in nižje ravni toksičnih snovi kot dim iz tobačnih cigaret. Poročilo pravi, da obstajajo prepričljivi dokazi, da popolna zamenjava kajenja tobačnih cigaret z elektronsko cigareto pri uporabniku zmanjša izpostavljenost številnim strupenim in rakotvornim snovem, ki jih najdemo v emisijah tobačnih cigaret.

Rezultati številnih dokazov kažejo, da zamenjava kajenja tobačnih cigaret z elektronsko cigareto zmanjša škodljive zdravstvene učinke na večih organskih sistemih.

 

Elektronska cigareta pomaga kadilcu prenehati kaditi

Zaključili so, da lahko elektronska cigareta poviša verjetnost kadilca, da bo uspešno prenehal kaditi konvencionalne tobačne cigarete.

Odboru je največji problem pri zaključku te ugotovitve predstavljalo dejstvo, da obstaja le malo dokazov iz naključnih nadzorovanih preskušanj, ki na drugih področjih medicine štejejo kot najpomembnejši dokazi, vendar je pridobivanje le teh pri elektronski cigareti zelo težko ali skorajda nemogoče, ker vse vrste elektronskih cigaret in tekočin za elektronske cigarete niso enako učinkovite ali neučinkovite pri vseh kadilcih. Se spomniš kako si kupoval/a prvo elektronsko cigareto pri nas? Svetovali smo ti, poskušali smo poiskati tisto, ki na podlagi tvojih kadilskih navad čim lažje zamenja tobačni cigaret. In prav v tem se skriva uspeh pri opuščanju kajenja – strokovno svetovanje, spremljanje in izobraževanje!

Bolj ugodne raziskave za raziskovanje učinkovitosti elektronskih cigaret so opazovalne raziskave, na podlagi katerih je odbor ugotovil, da je pogostejša uporaba elektronske cigarete povezana s povišano verjetnostjo prenehanja kajenja konvencionalnih tobačnih cigaret.

 

Uporaba elektronske cigarete povečuje verjetnost, da bodo mladi kadili klasične cigarete

Seveda, da gledam na to nekoliko drugače in ne, nikakor se ne strinjam s to ugotovitvijo, ampak razlaga sledi.

Odbor je ugotovil, da obstajaja možnost, da uporaba elektronske cigarete med mladimi verjetno povečuje verjetnost, da bodo kasneje poskusili kaditi konvencionalne tobačne cigarete, če bodo postali dolgoročni kadilci, pa ostaja vprašanje.

Ta ugotovitev NASEM-a je po svetu med raziskovalci elektronskih cigaret vzdignila veliko prahu in nasprotovanja, ker dokazi drugje po svetu kažejo ravno nasprotno. Obširna raziskava iz vseh delov Velike Britanije, v kateri je bilo vključenih tisoče najstnikov je namreč pokazala, da eksperimentiranje najstnikov z elektronsko cigareto, ki ne kadijo, ne vodi v redno uporabo elektronske cigarete ali celo v redno kajenje konvencionalnih tobačnih cigaret.

Ta ista raziskava je tudi pokazala, da kajenje med mladimi v Veliki Britaniji še vedno upada. Kajenje med mladimi pa v zadnjih letih upada tudi v ZDA, kljub temu, da so elektronske cigarete na trgu že več kot 10 let.

Naj tukaj dodam še, da se vsekakor strinjam s tem, da mora obstojati starostna meja in mladoletnim elektronska cigareta (še bolj pa klasična cigareta) ne sme biti na voljo! Obstojajo seveda primeri, kot sem bil jaz – kadil sem že pri svojih 14ih in precej z veseljem bi segel v roko (rekel hvala) človeku, ki bi mi takrat namesto klasične cigarete dal elektronsko cigareto.

Še bolj pomembno pa je dodati, da številke ne lažejo in mladi po vsem svetu razumejo, da kajenje ubija in cigaret ni več “in”. To razumejo predvsem zaradi pravilno zastavljenih vzgojno izobraževalnih programov v državah, kjer je upad zaznati in ne zaradi prepovedi!

Med pravilno zastavljene vzgojno izobraževalne programe pa seveda ne morem šteti teh, ki se izvajajo po osnovnih šolah v Sloveniji, kjer naše najmlajše učijo, da je elektronska cigareta vsaj toliko strupena kot klasična cigareta. Usrtahovanje ni še nikdar rodilo dobrih rezultatov! Kot nihče ne bi pomislil na moč, ki jo imajo malčki nad svojimi starši. Je kdaj kdo pomislil, da bi tudi malčki s pravimi informacijami lahko pomagali svojim staršem? Imamo precej primerov, ko otroci pripeljejo svoje starše z željo, da bi jim pomagali opustiti kajenje – in smo jim! Uspešno!

ko-se-zacnejo-premikati-najvecji-national-academies-of-sciences-engineering-and-medicine-secondhand-smoke-is-firsthand-death

Psihološkega vpliva otrok in njihove moči nad odločitvami staršev pri opuščanju kajenja so se zavedli v Nemčiji, kjer so z oglasi, podobnimi temu na zgornji sliki, uspeli drastično znižati odstotek kadilcev med starši!

 

Elektronska cigareta ima neto koristi za javno zdravje

Člani odbora so se strinjali, da je elektronska cigareta za posameznika varnejša od kajenja tradicionalnih tobačnih cigaret. Večina simulacij, ki so jih izvedli člani odbora je pokazala, da ima elektronska cigareta neto koristi za javno zdravje.

Odgovor na vprašanje javnega zdravja je odvisen od tega ali trg elektronskih cigaret lahko sčasoma zamenja večino trga tobačnih izdelkov in večino kadilcev pripravi do tega, da kajenje konvencionalnih tobačnih cigaret zamenjajo za uporabo elektronske cigarete.

Tukaj pa se ponovno dotaknimo vzgojno izobraževalnih programov – tokrat za odrasle! Dokler bodo tisti, ki bi naj skrbeli za javno zdravje, prikazovali elektronsko cigareto kot nekaj, kar ljudem škoduje, namesto nekaj s čimer lahko opustijo kajenje, bo prvi korak k življenju brez tobaka veliko težji!

Glede na izdajo in ugotovitve NASEM poročila, pričakujem, da se bodo diskusije o elektronski cigareti premikale k pristopu “zmanjševanja škode, ki ga povzroča kajenje konvencionalnih tobačnih cigaret” (THR – Tobacco Harm Reduction), s katerim pa druge države že eksperimentirajo. V Angliji so se za ta pristop odločili leta 2015 po poročilu PHE, ki ga je naslednje leto (2016) utrdilo še poročilo RCP ter letos še dopolnitev tega poročila, o katerem sem se razpisal že prejšnji teden in se zaenkrat izkazuje kot pravilen in uspešen pristop.

 

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja