Odgovor na prispevek POP TV v 24ur: “O nadomestkih za cigarete vemo premalo, zato ne moremo trditi, da so manj škodljive”

Včeraj, v ponedeljek, 05.02.2018 je na POP TV v oddaji 24ur bilo možno videti prispevek z naslovom “Stroka svari: o elektronskih cigaretih znanega premalo”. Prispevek je, kot že ničkoliko prispevkov do zdaj, dajal nepravilne informacije in s tem onemogočal kadilcem, da bi se odločili za veliko manj škodljivo alternativo. Še več, prispevek enači dva popolnoma različna izdelka – IQOS, ki ga ponuja tržišču proizvajalec tobačnih izdelkov ni elektronska cigareta! IQOS segreva tobak, med tem ko elektronska cigareta ne vsebuje tobaka in je ne proizvajajo proizvajalci tobačnih izdelkov.

Skupaj s prijateljem sva porabila kar nekaj časa, da sva pripravila odgovor na vsako trditev, predstavljeno v prispevku, ki je bil pripravljen precej neprofesionalno in brez prikaza kakršnega koli argumenta. Ne samo, da je v prispevku manjkalo argumentov, ampak je novinar uporabil besedo “stroka” za osebe, ki svoje strokovnosti v prispevku nikakor niso uspele pokazati. Zakaj?

V začetku prispevka novinar omenja, da je o elektronski cigareti narejenih premalo raziskav. Res? Ameriški znanstveni komite je pregledal več kot 800 relevantnih raziskav o elektronskih cigaretah in njihovem vplivu na človeško zdravje.
800 ni dovolj? Enostavno iskanje na PubMed-u (ameriška knjižnica raziskav, ki obsega več kot 28 milijonov citatov za biomedicinsko literaturo iz MEDLINE-a, znanstvenih časopisov in spletnih knjig) s ključno besedo “e-cigarette” nam do danes vrne 2285 rezultatov. Za primerjavo: ključna beseda “GMO” (gensko spremenjeni organizmi) nam da 1334 zadetkov (skoraj pol manj, pa čeprav se dotika veliko večjega števila ljudi), ključna beseda “Wi-Fi” pa 310 zadetkov. Oboje predstavlja “nove” tehnologije, vendar vseeno starejše od elektronske cigarete.

Mihaela Lovše

“S segrevanjem se sprostijo enako škodljive snovi, kot z izgorevanjem”, pravi Mihaela Lovše, iz Slovenske zveze za tobačno kontrolo. Izjava je skrajno neodgovorna in zavajajoča. BMC Public Health je pripravil obširno raziskavo in kemijsko sestavo emisij elektronske cigarete. Večina kemijskih snovi, ki jih najdemo v dimu tobačne cigarete, jih v emisijah elektronske cigarete ni ali pa so v količinah, ki ne predstavljajo nevarnosti za človeško telo.

Jan Peloza

Jan Peloza, direktor IMZTR, po drugi strani trdi, da raziskave kažejo, da mladostniki zaradi elektronske cigarete posežejo po tobačnih cigaretah. Kar nekaj raziskav je res bilo narejenih na to temo, vendar niti ena izmed njih ne potrjuje njegovih besed. Britanski inštitut za javno zdravje je skupaj z oddelkom za odvisnosti na inštitutu za psihiatrijo na King’s College-u ter ASHDECIPHer in ostalimi pripravil raziskavo “Uporaba elektronske cigarete med mladimi v Zdruzenem kraljestvu“.

Ne, ta ni edina! Mednarodna strokovna revija za okoljske raziskave in javno zdravje (IJERPH) je pripravila študijo s katero dokazujejo, da uporaba elektronske cigarete ne pelje v kajenje – nasprotno, uporaba elektronske cigarete je izhod iz kajenja, opuščanje kajenja!

Mogoče je imel Jan Peloza v mislih članek, ki je bil objavljen v časopisu (točno tako, to ni znanstvena revija) The Scotsman, na katero je nemudoma odgovorila profesorica Linda Bauld iz Cancer Research UK, ki je popolnoma ovrgla trditve in razlage omenjene raziskave. Med “stroko” pa se ob Lindi Bauld, najde tudi Peter Hajek, oba sta svoje komentarje zapisala tudi na SMC.

Tukaj je potrebno omeniti tudi zavajanje javnosti, ko Jan Peloza pravi “industrija si v tem primeru išče neke vmesne poti do tega, da doseže konči učinek”. S tem bi se v primeru HnB (Heat not Burn) naprav kot je IQOS celo strinjal, saj jih proizvajajo podjetja, ki proizvajajo tobačne cigarete. V primeru elektronske cigarete temu ni tako, saj ne samo, da proizvajalci nikakor niso povezani s proizvajalci tobačnih izdelkov, ampak elektronska cigareta ne uporablja tobaka in s tem povzroča celo direktno škodo proizvajalcem tobačnih cigaret.

Diacetil

Miha Kranjc, novinar, ki je pripravil prispevek pravi, da “na NIJZ svarijo pred ultra finimi rakotvornimi delci, kot sta diacetil in benzen”.

Novinar, ki pripravlja takšne vrste prispevek, bi moral vedeti, da Diacetil ni karcinogen! S preprostim obiskom ToxiPedia-e, bi lahko ugotovil, da je Diacetil, prašek ali tekočina, ki se uporablja v prehrani in pijačah, najdemo pa ga tudi v kavi, kisu, mleku, medu in sadju ter da ni rakotvoren.

Na temo Diacetila si je moč prebrati tudi komentar enega vodilnih raziskovalcev elektronskih cigaret, Dr. Konstantinos Farsalinos-a.

Novinar, ki s svojim prispevkom vpliva na zdravje četrtine prebivalcev (kadilcev) v Sloveniji, bi prav tako lahko povedal, da obstojajo raziskave, kot je “Nastajanje Benzena v elektronskih cigaretah” v kateri so ugotovili, da je v zraku več Benzena, kot ga je moč izmeriti v emisijah oz. v pari elektronske cigarete.

Ne, nisem se pozabil dotakniti omenjenih težkih kovin! Raziskava, objavljena v IJERPH je pokazala, da so tudi pri ekstremni uporabi elektronske cigarete, vrednosti težkih kovin celo veliko pod dovoljenimi vrednostmi, ki so dovoljene za inhalacijska zdravila (USP standardi), vse pa so veliko nižje od vrednosti, ki so dovoljene v industriji (ATSDR in NIOSH standardi).

 

Kako zaključiti ta članek? Žal mi je, da je naša “stroka” toliko daleč od strokovnosti, da niso sposobni sproducirati ene relevantne raziskave na temo elektronske cigarete – še več, trdijo da jih ni. Še bolj žal mi je, da z zavajanjem javnosti neodgovorno vplivajo na zdravje četrtine državljanov Slovenije! Vse prevečkrat se pozablja na odgovornost, ki jo vsak od nas nosi, ko dajemo izjavo, ko navajamo “dejstva”, ki to včasih niso. Prevzemimo odgovornost za naše besede, na koncu koncev s tem prevzemamo odgovornost za bolnike, ki v tem trenutku umirajo za boleznimi, ki jih povzroča tobačna cigareta. Upate pogledati umirajočemu v oči in mu reči, da ne bi bilo dobro, da bi prešel na elektronsko cigareto v primeru, da ni uspel opustiti tobačne?

 

PS: Ste opazili, da se nisem niti dotaknil najbolj znane raziskave iz sveta elektronske cigarete?

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

4 komentarjev “Odgovor na prispevek POP TV v 24ur: “O nadomestkih za cigarete vemo premalo, zato ne moremo trditi, da so manj škodljive”

  • Denis

    Bravo Branko Nikolič, zelo dobro napisano!! Nevem kako bi lahko e-cigarete oz vejpanje vodilo do kajenja cigaret, jaz sem kadil dobrih 12 let in od dneva ko sem začel z vejpanjem več nisem kadil cigaret!!! Ne pravim, da nisem probal, ampak mi je cigaret enostavno ogabnega okusa…

    Odgovori
  • Matjaž

    Saj novinar ki je pripravil prispevek je samo pokazal raven njegove osveščenosti in poznavanje stvari iz te teme! Konj ali kobila,ah kaj je to sploh važno,oba imata rep!

    Odgovori

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja