Pogosta vprašanja: Življenjska doba grelnih glav

Izgorelost grelne glave je lahko odvisna od vrste naprave in e-tekočine, ki jo uporabljate. Preučili smo najpogostejše vzroke za pogosto menjavo grelne glave in na podlagi tega pripravili nekaj nasvetov za njeno daljšo življenjsko dobo.

Kaj so glavni vzroki za pogosto menjavo grelne glave?

  • Prepojenost bombaža
  • Neprimerno razmerje PG/VG in sladila
  • Previsoka moč
  • Verižna uporaba elektronske cigarete

Prepojenost bombaža

Grelna glava je sestavljena iz bombaža in tuljave. Ko grelno glavo zamenjamo, je ne moremo takoj uporabljati, saj lahko s tem ožgemo bombaž, kar pa povzroči suh, pekoč okus (dry hit). Grelno glavo je zato priporočljivo z e-tekočino prepajati vsaj 10 minut, s tem pa je bombaž pripravljen za uporabo. Prav tako bodite pozorni na količino e-tekočine v rezervoarju. Ob ponovnem polnjenju rezervoarja, grelne glave ni potrebno ponovno pripraviti za uporabo.

Neprimerno razmerje PG/VG in sladila

E-tekočine se med seboj ne razlikujejo samo v okusu, ampak tudi v vsebnosti sladkorja in v razmerju PG/VG.

Razmerje PG/VG

Visoka vsebnost rastlinskega glicerina (VG) v e-tekočinah lahko povzroči nalaganje nečistoče na tuljavo, saj je VG veliko bolj viskozen od propilen glikola (PG). Nalaganje VG-ja na tuljavo lahko povzroči hitrejše izgorevanje bombaža. V takšnem primeru je priporočljivo uporabiti e-tekočine z nižjo vsebnostjo VG-ja. Prav tako je primerno razmerje PG/VG odvisno od grelne glave, ki jo uporabljate.

Sladila

E-tekočine z višjo vsebnostjo sladkorja lahko povzročijo nevšečnost pri pogosti uporabi e-cigarete. Ko je sladkor izpostavljen višji temperaturi, ki jo proizvaja tuljava, se takoj karamelizira. Karameliziran sladkor se pogosto nalaga na bombažu ob stiku s tuljavo. V takšnem primeru izberite e-tekočino z nižjo vsebnostjo sladila.

Previsoka moč

Visoka moč je za večino uporabnikov nepotrebna. Če pri višji moči uporabite povsem novo grelno glavo, se bo ta takoj ožgala, saj je čas prehoda iz nižje v višjo temperaturo zelo kratek. To lahko preprečite z nekaj koraki:

  • Ob uporabi nove grelne glave v rezervoar nalijte e-tekočino in počakajte vsaj 10 minut,
  • Odprite pretok zraka in naredite nekaj vdihov pri izklopljeni napravi,
  • Ko je grelna glava pripravljena, začnite uporabo z nižjo močjo in postopoma višajte,
  • Grelno glavo uporabljajte v mejah priporočene moči oziroma stopnjo nižje od zgornje priporočene vrednosti.

Verižna uporaba e-cigarete

O verižni uporabi govorimo takrat, ko uporabnik v kratkem času naredi več zaporednih vdihov (puffs). Pri teh uporabnikih elektronske cigarete – predvsem tistih, ki uživajo v ustvarjanju velikih oblakov pare –  se bombaž hitreje suši, kljub polnemu rezervoarju. V kolikor ste verižni uporabnik, vam priporočamo med vsakim vdihom počakati vsaj 5-10 sekund.

Imaš kakšno vprašanje, ki bi ga bilo dobro objaviti? Pošlji nam ga kot sporočilo na naši Facebook strani!

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja