Pogosta vprašanja: »Klasični« nikotin in nikotinska sol

Kaj točno mislimo, ko govorimo o »klasičnem« nikotinu in nikotinski soli? Za vsakdanjega uporabnika nikotinskih e-tekočin je pomembno poznati razliko med njima, v kateri napravi ju uporabljati in katero vrsto nikotina izbrati za svojo potrebo.

Splošne lastnosti nikotina

Preden se poglobimo v razlike med »klasičnim« nikotinom in nikotinsko soljo, bomo najprej razložili splošne lastnosti nikotina.

Od kod izvira? Nikotin se naravno pojavlja v rastlinah družine Razhudnikovk iz reda Solanales (paradižnik, krompir, jajčevci, paprika, tobak itd.)

Kaj počne? Stimulativne lastnosti nikotina primerjamo s kofeinom, ki ga najdemo v kavi. Pri vnosu nikotina v telo se sproščata adrenalin in dopamin. Adrenalin stimulira celotno telo, dopamin pa izzove občutek zadovoljstva in poviša motivacijo.

Razlika med »klasičnim« nikotinom in nikotinsko soljo

V spodnji tabeli si lahko ogledate razlike med »klasičnim« nikotinom in nikotinsko soljo.

»Klasični« nikotinNikotinska sol
VdihManj gladekBolj gladek
OkusBolj pekočManj pekoč
Učinek v telesuDolgotrajenKratkotrajen
AbsorpcijaPočasnejšaHitrejša
Vrsta napraveMTL in DLIMTL
Višja raven nikotinaManj primernaBolj primerna
OksidacijaHitrejšaPočasnejša
Količina pareVišjaNižja

»Klasični« nikotin v e-tekočinah

»Klasični« nikotin, ki ga uporabljamo v e-cigaretah je obdelan nikotin, kateremu je odstranjen pozitiven naboj. To pomeni, da se nikotin vrne v prosto stanje in se tako absorbira ter potuje po telesu.

Nikotinska sol v e-tekočinah

Nikotinska sol nastane s kombiniranjem »klasičnega« nikotina ter kisline, ki spojini zniža vrednost pH in s tem omogoči hitrejše absorbiranje v telesu.

Katero vrsto nikotina izbrati?

Za bivše kadilce je ob prehodu na e-cigareto bolj priporočljivo uporabljati nikotinsko sol, saj lahko z njeno uporabo zagotovijo višjo raven nikotina brez pekočega občutka v grlu. Zaradi tega je bolj primerna za MTL naprave z višjo upornostjo tuljav.  Za uporabnike, ki bi pa raje uživali v višji količini pare, moči in kompleksnem okusu e-tekočin pa je bolj priporočljiva uporaba »klasičnega« nikotina. Stopnja nikotina je odvisna od posameznega uporabnika in njegovih predhodnih kadilskih navad.

Imaš kakšno vprašanje, ki bi ga bilo dobro objaviti? Pošlji nam ga kot sporočilo na naši Facebook strani!

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja