Pogosta vprašanja: Pridobitev telesne teže

Pri uporabi e-cigarete obstajajo vedenjski dejavniki, ki ljudem preprečujejo, da bi posegli po hrani – Proces prenosa elektronske cigarete do ust lahko pomaga pri zadovoljevanju navade kajenja.

Številni kadilci so pred prenehanjem kajenja zaskrbljeni, da bodo pridobili na teži zaradi različnih razlogov. Na možne spremembe lahko vpliva en ali več spodnjih razlogov, kar pa je odvisno od posameznika.

  • Nikotin

Nikotin ima pomembno vlogo pri nadzoru apetita, saj vpliva na metabolizem. Nenadna odsotnost nikotina v vašem telesu lahko upočasni metabolizem do približno 250 kalorij na dan. Še več, nikotin upočasnjuje apetit, kar pa lahko pomeni povišano željo po hrani ob ukinitvi le-tega.

  • Povišan apetit

Kajenje klasičnih tobačnih cigaret lahko vpliva na funkcijo vonja in okusa. Anekdotični dokazi kažejo, da se nekdanjim kadilcem po prenehanju kajenja izboljša okus in vonj, zaradi česar se njihov apetit poveča in poraba kalorij naraste.

  • Kompenzacija cigarete

Nekdanjim kadilcem pogosto manjka rutina kajenja in tako nadomestijo le-to s hrano. Dolgčas in stres v povezavi z odvzemom nikotina lahko tudi sprožita kompenziranje s hrano.

E-cigareta je pri mnogih kadilcih uspešen način prenehanja kajenja. Kaj pa povečanje telesne teže? Ali lahko uporaba e-cigarete pomaga tudi pri tem? No, ne mislimo, da bi kdo šel tako daleč in predlagal e-cigareto kot pripomoček za izgubljanje telesne teže, vendar obstajajo teorije, da lahko elektronska cigareta (prav tako kot klasična tobačna cigareta) pomaga zmanjšati hrepenenje po hrani.

Profesorica Linda Bauld, raziskovalka s področja javnega zdravja iz Velike Britanije, pravi: “Pri uporabi e-cigarete obstajajo vedenjski dejavniki, ki ljudem preprečujejo, da bi posegli po hrani – Proces prenosa elektronske cigarete do ust lahko pomaga pri zadovoljevanju navade kajenja.”

“Obstajajo tudi senzorični vidiki; vdihavanje različnih okusov je lahko nadomestek prehranjevanja.”

Bauldova poudarja, da potencialno povišanje telesne teže preprečuje, da bi nekateri kadilci odnehali kaditi, zato je pomembno, da poskusijo alternativne načine, hkrati pa odstranijo tveganja uporabe tobaka.

Na podlagi te teorije so v Veliki Britaniji naredili javnomnenjsko raziskavo, kjer je sodelovalo 800 uporabnikov elektronske cigarete, rezultati pa so sledeči:

  • 38% uporabnikom se je po prenehanju kajenja izboljšal okus.
  • Tretjina uporabnikov (34%) trdi, da jim elektronska cigareta zadovoljuje potrebo po hrani.
  • Večina uporabnikov (52%) trdi, da jim rutina pri uporabi e-cigarete zmanjšuje hrepenenje po hrani.
  • 30% pravi, da jim različni okusi potešijo potrebo po hrani.
  • 45% sodelujočih bi na podlagi lastnih izkušenj predlagalo uporabo e-cigarete kot pomoč za izgubljanje telesne teže.

Imaš kakšno vprašanje, ki bi ga bilo dobro objaviti? Pošlji nam ga kot sporočilo na naši Facebook strani!

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja