Ali je e-cigareta uspešen način za opuščanje kajenja?

E-cigareta ni registriran izdelek za opuščanje kajenja

Vsakič znova nas slovenska “stroka” opozarja na to, da elektronska cigareta ni “registriran izdelek” za pomoč pri opuščanju kajenja. Naj razjasnim kar takoj – NI! Elektronska cigareta ni registriran izdelek za pomoč pri opuščanju kajenja. To pa še ne pomeni, da se v te namene ne more uporabljati. Tudi sekundno lepilo je bilo najprej uporabljano v medicini, kot pripomoček za urgentno zapiranje strelnih ran ameriškim vojakom v Vietnamu, pa ga danes uporabljajo v vse druge namene, samo za to ne.

Tega se zavedajo tudi znanstveniki, ki so se pred letom dni lotili prve raziskave, ki primerja uspešnost e-cigarete v primerjavi s strani “stroke” priznanimi nikotinskimi nadomestnimi terapijami pri opuščanju kajenja.

Eden zadnjih argumentov slovenske “stroke”, ki še kar ne razume termina “zmanjševanje škode” je bil prav to – premalo dokazov, da elektronska cigareta res pomaga kadilcem opustiti kajenje. Razumem jih, navsezadnje večina med njimi ni nikoli bila med kadilci, večina njih ne razume odvisnosti od klasičnega tobačnega cigareta in njihovo prepričanje sloni na raziskovanju ostalih odvisnosti, kjer je odvisnost od določene kemikalije tista, ki človeka pelje v “relaps”. Vsak kadilec bo znal povedati, da nikotin ni glavni vzrok kajenja – za vzrok bodo po večini našteli ritual, občutek dima v pljučih, cigaret v roki…

E-cigareta v primerjavi z nadomestno nikotinsko terapijo

The New England Journal of Medicine je 30.01.2019 objavil rezultate raziskave, ki so jo zadnje leto izvajali dr. Peter Hajek in skupina priznanih strokovnjakov na področju medicine in psihologije odvisnosti. Pod drobnogled so vzeli “preizkušene in dokazano varne ter učinkovite izdelke” (kot jih imenuje ga. Helena Koprivnikar iz NIJZ) in jih primerjali z uspešnostjo e-cigarete v boju proti kajenju.

Kako so opravili raziskavo?

Naključno izbranim odraslim kadilcem, ki so obiskovali UK National Health Service, oddelek za pomoč pri opuščanju kajenja, so dodelili nadomestne izdelke (torej “preizkušene in dokazano varne ter učinkovite izdelke”) po lastni izbiri, vključno z možnostjo kombinacije teh izdelkov, ki so jim bili na voljo do 3 mesece ali e-cigareto z eno 10ml steklenicko e-tekočine z 18mg nikotina/ml in priporočilom za nadaljni nakup e-tekočin po lastnem izboru uporabnika.

Zdravljenje obeh skupin je vključevalo tedensko vedenjsko podporo vsaj 4 tedne (naši kupci to precej dobro poznate kot vabilo k ponovnemu obisku, pogovor, svetovanje kako prilagoditi svojo navade, kako se izogniti dejavnikom, ki nam otežujejo opuščanje kajenja itd.). Primarni cilj je bila trajna abstinenca v trajanju vsaj enega leta, ki je biokemično potrjena ob zadnjem obisku. Udeleženci, ki se niso udeležili nadaljnjega spremljanja ali niso zagotovili biokemične validacije, se niso šteli za abstinentne. Kot sekundarni rezultat so vključili tudi poročila udeležencev raziskave in izboljšanje respiratorne funkcije.

Kaj pravijo rezultati raziskave?

Naključno je bilo izbranih 886 udeležencev. Dosežena enoletna stopnja abstinence v skupini e-cigaret je bila 18,0%, med tem ko je to uspelo zgolj 9,9% udeležencem v skupini, ki je nadomestila nikotin s “preizkušenimi in dokazano varnimi ter učinkovitimi izdelki”.

Med udeleženci, ki so uspeli doseči 1-letno abstinenco, so tisti v skupini e-cigaret pogosteje kot tisti v skupini, ki je nadomestila nikotin, uporabili svoj dodeljeni izdelek tudi po 52 tednih. V skupini e-cigaret so pogosteje poročali o draženju žrela ali ustne votline, vendar je bilo med uporabniki e-cigarete manj pogosto poročanje o slabosti in vrtoglavici, kot pri tistih, ki so nadomestili nikotin.

Skupina uporabnikov e-cigaret je poročala o večjem zmanjšanju pojavnosti proizvodnje kašlja in sluzi kot pri skupini, ki je nadomestila nikotin, obe skupini pa sta občutno znižali pojavnosti sopenja ali zasoplosti.

Je torej e-cigareta uspešna pri opuščanju kajenja?

Seveda! E-cigarete so bile po raziskavi, ki jo je financiral Nacionalni inštitut za raziskave na področju zdravja (National Institute for Health Research) in Cancer Research UK, učinkovitejše pri odvajanju od kajenja kot nikotinske nadomestne terapije oz. “preizkušeni in dokazano varni ter učinkoviti izdelki”, kot jih imenuje slovenska “stroka”.

Raziskavo podpirata National Institute for Health Research (NIHR) Health Technology Assessment Programme in Cancer Research UK Prevention Trials Unit – torej svetovno priznana “stroka”!

 

 

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

En komentar na “Ali je e-cigareta uspešen način za opuščanje kajenja?

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja