Odgovor na prispevek Val 202: “Po prenehanju kajenja prihranila za družinski dopust”

Tokrat pripravljamo odgovor na prispevek, ki ga je pripravila novinarka Jana Vidic, na Valu 202. Prispevek je bil objavljen v oddaji Ambulanta 202, sicer precej dobra oddaja, ki se ukvarja z zdravjem, boljšim načinom življenja, tudi kritiziranjem zdravstva v naši državi. Novinarka se tokrat žal ni odločila, da bi povabila tudi kakšnega predstavnika “vejperjev” v Sloveniji, pa čeprav verjamem, da bi kdo iz Združenja vejperjev Slovenije z veseljem stopil pred mikrofon – na koncu koncev bi lahko poklicala tudi mene.

Prispevek lahko poslušaš tukaj: https://val202.rtvslo.si/2018/05/elektronska-cigareta-in-novi-tobacni-izdelki-prinasajo-vec/

 

Odličen začetek oddaje

Ta članek sva, kot že nekaj prejšnjih, pripravila s prijateljem, po tem, ko sva prispevek iz Vala 202 skorajda secirala. Vzela sva vsako besedo, ki je bila namenjena elektronski cigareti in pripravila odgovor na vse napačne in zavajajoče trditve. Zakaj? Zato ker je zdravje državljanov, ki še vedno kadijo pomembno in ker le-ti morajo vedeti, da obstaja alternativa, ki je, ko odpovedo vse ostale možnosti, na voljo!

Prispevek se začne z gospo, ki je po precej letih kajenja, to grdo in zdravju škodljivo razvado uspela opustiti z enim od programov opuščanja kajenja, ki jih pripravlja NIJZ. Odlična poteza in čestitke gospa Lea Hedžet. Vesel sem vsakega, ki na tak ali drugačen način opusti kajenje! Iz lastnih izkušenj vem koliko se spremeni življenje, ko prižgeš zadnji cigaret in objava tovrstnega prispevka je odlična motivacija, da tudi ostali kadilci začnejo razmišljati o svojem zadnjem cigaretu. Pravzaprav je ta del prispevka toliko dober, da sem se odločil v prihajajočih dneh tudi sam predstaviti nekaj ljudi, ki so opustili kajenje. Do objave našega prvega prispevka z bivšim kadilcem, pa vabilo k ogledu albuma “Ne kadim, vejpam!“.

 

Ko se motivacija klavrno ustavi

Prispevek, ki sem ga prvih nekaj minut z veseljem poslušal se je nadaljeval z besedami gostje Helene Koprivnikar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je po tem, ko je nekoliko pozitivno nastopila na POP TV v oddaji 24UR, ponovno govorila o… Ne, ne bom našteval, bomo šli kar izjavo po izjavo pregledat v nadaljevanju tega članka in dodali odgovore in utemeljitve.

Odgovor na prispevek Val 202: “Po prenehanju kajenja prihranila za družinski dopust”

08:50 – “Elektronska cigareta pravzaprav ni registrirana kot pripomoček za opuščanje kajenja”
Ni! Elektronska cigareta ni registrirana kot pripomoček za opuščanje kajenja. Razen nekoliko napačnega izraza, ki ga je uporabila novinarka, tudi nihče nikdar ni trdil, da je registrirana kot takšna. To pa seveda še ne pomeni, da se ne more uporabiti kot pripomoček za opuščanje kajenja ali da se ne uporablja kot pripomoček za opuščanje kajenja. Navsezadnje poleg mene zdaj stoji elektronska cigareta, ki mi je omogočila veliko bolj kvalitetno in zdravo življenje, kot sem ga imel kot kadilec.

Kaj bi se zgodilo, če bi bila registrirana kot pripomoček za opuščanje kajenja? Izgubila bi svojo privlačnost, inovativnost in kar je najhuje – ustavil bi se nadaljnji razvoj. Po vsej verjetnosti bi efektivnost pristala na nivoju nikotinskih obližev in nikotinskih žvečilnih gumijev, torej minimalna – cca 7%.

Elektronska cigareta je potrošniški izdelek, zaradi česar je njena privlačnost toliko visoka. Prav zato, ker je potrošniški izdelek, se s strani proizvajalcev vlaga v inovativnost in efektivnost izdelkov, nenehen razvoj ter izboljšanje izkušnje, ki bo kadilcu omogočila čim lažji preskok iz klasične tobačne cigarete na elektronsko.

Da ne bom šel preveč globoko že pri prvi izjavi, se bom tukaj ustavil in dodal zgolj par linkov o tem ali se elektronska cigareta uporablja kot pripomoček za opuščanje kajenja:
1. Elektronska cigareta je pomagala 16.000 do 22.000 kadilcem v Angliji opustiti kajenje v letu 2014
2. Učinkovitost elektronske cigarete v realnem svetu, kadar se uporablja za pomoč pri prenehanju kajenja
3. Poročilo CDC kaže, da več kadilcev poskuša prenehati kaditi z elektronsko cigareto, kot vsemi FDA odobrenimi sredstvi skupaj
4. CDC poročilo – Metode za prenehanje kajenja odraslih kadilcev v ZDA
5. Povzetek ocene The British Medical Journal: Elektronska cigareta pomaga kadilcem opustiti kajenje
6. Uporaba elektronske cigarete v Evropski uniji: analiza reprezentativnega vzorca 27 460 Evropejcev iz 28 držav

09:03 – “V svetu ni primera, da bi se s katerokoli elektronsko cigareto kaj podobnega zgodilo”
Helena Koprivnikar zatrjuje, da niti ena elektronska cigareta, nikjer v svetu, do danes ni pridobila dovoljenja za uporabo kot pripomoček za opuščanje kajenja. No, pravzaprav imamo primer in to celo v Evropi, natančneje v Angliji. Za razliko od 99% ostalih elektronskih cigaret je ta nastala pri proizvajalcu klasičnih tobačnih cigaret in je prav iz tega razloga pri nas ne bi mogli dobiti. Tudi med uporabniki elektronskih cigaret ni bila zaželjena, saj nekdanji kadilec nikakor ne bo želel kupiti naprave, ki jo proizvaja nekdo, ki ga je toliko let zastrupljal.

Elektronska cigareta je pri Nacionalni zdravstveni službi pridobila prvo odobritev kot pripomoček za opuščanje kajenja

09:25 – “Mladostniki imajo kar 4x večjo verjetnost, da bodo kasneje pa dejansko začeli kadit tobačne izdelke”
Na tem mestu bi lepo prosil NIJZ in njihove predstavnike, da prenehajo širiti napačne ugotovoritve gospoda Glantza (ja, klikni na link), katerega raziskavo sem (mislim da dovolj dobro) obdelal že v enem od prejšnjih člankov.

Za nekoliko lažje razumevanje mojega nenehnega razočaranja nad NIJZjevimi izjavami:
1. Kdo je gospod Glantz in kakšne nebuloze so njegove dosedanje raziskave
2. Kakšni so dejanski rezultati raziskave iz katere NIJZ črpa informacije

09:50 – “Škodljive snovi, ki so v aerosolu elektronskih cigaret”
Obljubim, ne bom šel pregloboko pri tej točki. Torej, škodljive snovi v aerosolu elektronskih cigaret. Škodljive. Škodljive snovi. Grem poiskat na Google, ker moram vedet katere škodljive snovi. Moram. Škodljive. Pa gremo:
1. Tukaj jih ne najdem: Nikotin, rakotvorne in toksinske izpostavljenosti pri dolgotrajnih uporabnikih elektronske cigarete
2. Tudi tukaj ne: Uporabniki elektronskih cigaret imajo enake črevesne bakterije kot nekadilci (k temu spada še dejanska raziskava: https://peerj.com/articles/4693/)
3. Celo formaldehida ne najdem: Elektronske cigarete oddajajo visoke ravni formaldehida samo v pogojih, ki so za uporabnika averzivni
4. Ne, tudi tukaj ne: Izpostavljenost nikotinu in škodljivim snovem pri kadilcih, ki so preklopili na elektronsko cigareto
5. Razočaranje, tudi težke kovine ne gredo skozi: Težke kovine v aerosolu elektronske cigarete
6. Nisem verjel, pa sem ostal še malo pri težkih kovinah: So težke kovine v aerosolu elektronske cigarete razlog za skrb?
7. Še nisem gotov: Kaj nam kemija kontaminantov v elektronskih cigaretah govori o tveganjih za zdravje
8. Gremo se v Kanado: Sistematični pregled škode in koristi elektronskih cigaret
9. Nova Zelandija: Kaj pravi aktualna biomarker literatura o možnostih škode, ki bi jo lahko povzročila elektronska cigareta?

Verjetno je jasno zakaj sem za zadnja dva izbral prav Kanado in Novo Zelandijo, ne? No, v primeru, da 9 navedenih raziskav ni dovolj, vas vabim, da si pogledate še referenčni seznam (References) študije “Ocena varnosti elektronske cigarete kot pripomočka pri opuščanju kajenja“. V referenčnem seznamu najdeš več kot 100 raziskav na temo škodljivih snovi v aerosolu elektronske cigarete. In tudi tu se še ne konča, ampak mi je res škoda časa, da jih iščem še naprej.

Odgovor na prispevek Val 202: “Po prenehanju kajenja prihranila za družinski dopust”

09:57 – “…določene zdravstvene težave, ki jih že beležijo raziskave v svetu” 
Žal ne vem katere so te “določene” bolezni o katerih je govorila Helena Koprivnikar, pa vseeno moram dati nek odgovor na to. Za pomoč sem poiskal nekaj najbolj “rumenih” novičkarskih spletnih strani in kar hitro našel nekaj imen bolezni, ki bi jih naj povzročala elektronska cigareta.

Med tistimi, ki delujejo dokaj resno v tem iskanju so poslabšanje astme in KOPB. Ampak, zakaj potem raziskave širom sveta pravijo, da elektronska cigareta pozitivno vpliva na te bolezni?
1. Dolgotrajne dolgoročne prednosti abstinence in zmanjševanja kajenja pri astmatikih, ki so preklopili na elektronsko cigareto
2. Elektronska cigareta pri bolnikih s KOPB
3. Elektronska cigareta bi lahko zmanjšala število smrti, povezanih s kajenjem za 21%

Ostale bolezni, ki jih pripisujejo elektronski cigareti in spadajo v najbolj “rumene” novice so seveda “Wet Lungs” in “Popcorn Lungs”.

Za “Wet Lungs” (mokra pljuča) že vemo, da gre za popolno izmišljotino, ki je verjetno nastala pri kakšnem od tobačnih ali farmacevtskih lobijev, da bi očrnili tisto, kar nam, nekdanjim kadilcem, pomaga živeti bolj zdravo življenje. Ta edinstven primer (točno tako, samo ena, neimenovana, ženska v ZDA je zbolela za to boleznijo) ni povezan z uporabo elektronske cigarete, ampak z alergično reakcijo, ki jo v zdravstvu imenujejo “hypersensitivity pneumonitis” (nikjer na povezavi do dejanske bolezni ne boste našli izraza “Wet Lungs”). Gre za stanje, ki ga lahko sproži cela vrsta alergij, vključno s prahom.

“Popcorn Lungs” (pljuča pokovke) je druga (zelo) “rumena” bolezen, ki jo slišite vsake toliko v povezavi z elektronsko cigareto. In ne, tudi ta ni povezana z uporabo elektronske cigarete.

16:15 – “Primerjati jih moramo z uporabniki, ki ne uporabljajo nič”
No in točno to je tematika prve dolgoročne raziskave elektronskih cigaret. Prva dolgoročna raziskava je primerjala nekadilca in nekadilca, ki uporablja elektronsko cigareto. Vem, ponavljam se, vse to sem že napisal v članku “Prva dolgoročna raziskava elektronske cigarete: “Ni očitnih dolgoročnih vplivov na zdravje!”“.

Ne, ta raziskava ni edina! Obstaja tudi raziskava z imenom “Ni škodljivih vplivov na zdravje pri dolgoročni uporabi elektronske cigarete“.

Nikakor ne razumem kako uspem z enostavnim iskanjem priti do relevantnih in znanstveno priznanih raziskav, objavljenih v najbolj priznanih znanstvenih revijah, NIJZ pa še vedno vztraja pri tem, da teh raziskav ni.

O tem, da še vedno govorimo kako ni dovolj raziskav na to temo, sploh ne bom zgubljal časa. Zgolj še enkrat, že desetič, bom napisal aktualno število raziskav za tri vrste tehnologij, ki vplivajo na naše zdravje:
Elektronska cigareta: 2628 
GMO: 1373
Wi-Fi: 343
Prejšnji rezultat si lahko pogledaš v prispevku “Odgovor na prispevek POP TV v 24ur: “O nadomestkih za cigarete vemo premalo, zato ne moremo trditi, da so manj škodljive”“.

V samo nekaj mesecih je število raziskav na temo elektronske cigarete zraslo za 350, med tem ko tehnologije, ki so na tržišču precej dlje in ki vplivajo na zdravje slehernega zemljana, ne samo kadilcev, ne kažejo zvišanja že tako nizkega števila raziskav. Kako je možno, da imamo dovolj raziskav o GMO in Wi-Fi, nimamo pa jih dovolj za elektronsko cigareto?

 

Ljudje so tisti, ki vedo najbolje

Nisem mogel mimo tega, da bi bilo mogoče najboljše vprašati ljudi kaj mislijo o elektronski cigareti in ali so uspeli z njo opustiti kajenje. Kar nekaj strani se najde, na katerih si lahko preberete zgodbe nas, ki smo več kot uspešno opustili kajenje s pomočjo elektronske cigarete. Nekaj takšnih najdeš tukaj:
Slo Vaper Zgodbe
CASAA Testimonials
Vaping Success Stories
Ali elektronska cigareta dejansko pomaga ljudem opustiti kajenje?

Z veseljem bi dodal še kakšno francosko, italijansko, nemško, madžarsko, nizozemsko, poljsko… ali pa kakšno stran iz katere od afriških držav… azijskih… Pa žal moje poznavanje njihovih jezikov ni dovolj dobro, da bi se poskušal ukvarjati se s tem.

 

Gremo se korak naprej

Ker sta dva izmed največjih raziskovalcev elektronske cigarete naša precej dobra znanca, smo ju vprašali ali lahko njune elektronske naslove posredujemo slovenskim novinarjem. Oba sta z veseljem potrdila in če ste novinar in berete ta članek, kontaktirajte me in posredoval vam bom oba elektronska naslova. Oba, Farselinos in Polosa odgovorita na sleherno, še tako absurdno in nesmiselno vprašanje, vedno! Mogoče bi bilo pametno dobiti odgovor svetovno priznanih strokovnjakov, preden se spuščamo v pripravo prispevka na temo elektronske cigarete, kaj mislite?

Res mislim, da bi bilo dobro, da bi NIJZ začel spremljati aktualne raziskave. Z veseljem se oglasim pri vas, z veseljem pregledamo vse kar je aktualnih novic iz sveta elektronskih cigaret. Skrbite za širok spekter vplivov na zdravje slovencev in vesel sem vsakega dogodka, brošure ali zgolj novice, ki jo zasledim na vaši spletni strani. Vidi se, da se resnično trudite opraviti svoje delo, ne samo zato ker je to “služba”, ampak zato ker vam je mar. Verjemite mi, tudi meni je! Skupaj bi verjetno lahko naredili še veliko več!

 

Riccardo Polosa - Odgovor na prispevek Val 202: “Po prenehanju kajenja prihranila za družinski dopust”

 

Tokrat zakljuČka ne bom pisal jaz

Zaključek tokratnega posta je namesto mene napisal Dr. Riccardo Polosa, MD, PhD, direktor Inštituta za interno medicino in klinično imunologijo Univerze v Cataniji v Italiji, vodja Univerzitetnega centra za raziskave tobaka, častni profesor medicine na univerzi Southampton, mednarodno priznani raziskovalec na področju klinične bronhoprovokacije, avtor več kot 250 recenziranih člankov in knjig. Ko smo ga vprašali ali lahko novinarjem posredujemo njegov kontakt je odgovoril tudi na prispevek, na katerega odgovarjam v tem članku.

Tukaj je njegov odgovor:
“Glej, kar se tiče intervjuja… Dejstvo je, da je pristranski, ker je gospa Helena Koprivnikar govorila, kar je hotela in je nihče ni mogel popraviti ali česarkoli dodati. Žalostno je to, da zaradi tega intervjuja marsikdo ne bo poskusil elektronske cigarete, saj je gospa Helena dejala, da pač o njej ne vemo nič, namigovala je na to, da ne moremo vedeti, če je na dolgi rok manj škodljiva kot tobačni cigaret (kar je po tolikšnih raziskavah že prav absurdno)…

Lagali so nam o škodljivosti cigaretnega dima, ki pa očitno sploh ni tako škodljiv, glede na to, da vaši “strokovnjaki” dopuščajo možnost, da je elektronska cigareta na dolgi rok lahko isto škodljiva – razen če je v ozadju pač neka druga agenda…

Spoštoval bi, če bi novinarka pripeljala vsaj nekega sogovornika, ki bi lahko dal kakršen koli odgovor ali repliko na Helenin govor… Pa kot ponavadi, seveda ni… In vidim, da je tudi slovenska tobačna kontrola velik simpatizer Glantz-a, ker je skorajda vse povzemala iz njegovih “raziskav”… Vsi resni strokovnjaki na tem področju se mu smejijo, razen določenih tobačnih kontrol, inštitutov za javno zdravje in seveda WHO, ki pa ga imajo za Boga… Ampak, kdo bi vedel… Očitno tako mora biti.

Aja, pa še to daj novinarki:
RCP Press Release
RCP poročilo
PHE poročilo
NASEM (ZDA) poročilo

P.S. Če pa novinarko zanima še karkoli več, pa me naj kontaktira… Ji dam še več materiala, če ga ne more najti sama…”

 

 

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja