Otroci, naše najmočnejše orožje? – 1. del

Otroci, naše največje bogastvo!

Hkrati pa tudi največje in najmočnejše orožje v aktivističnih, interesnih in političnih krogih. Od nekdaj se po vsem svetu izkorišča starševska ali skrbniška ljubezen do otrok. Otroci in najstniki so iz očitnih razlogov zelo močno orožje v vseh možnih interesnih in političnih bojih po svetu.

Spomnimo se boja proti drogam, potem boja proti alkoholu, boja proti orožju, boja proti debelosti, boja proti legalizaciji konoplje, boja proti cepljenju, boja proti legalizaciji splava, boja proti kajenju, boja proti istospolnim porokam… Ne nisem še končal, samo naštevati se mi ne da več!

 

Zakaj ne bi izkoristili otrok v boju proti elektronski cigareti?

Tokrat se bomo raziskav lotili na nekoliko drugačen način. Vsakič znova poskušam v člankih podati relevantne informacije in rezultate raziskav, prikazane na čim bolj razumljiv in enostaven način. Tokrat sem se odločil za nekoliko drugačen pristop – v tem članku ne bom prikazoval rezultatov raziskav, raje se bom lotil načina na katerega so nekatere narejene, s kakšnim namenom in kdo so osebe, ki stojijo za rezultati le teh.

Nasprotniki elektronskih cigaret s pridom uporabijo otroke in mladostnike, ko potrebujejo argumente za prepoved ali (pre)strogo regulacijo naše industrije. Če odštejemo argument, da so arome tiste, ki otroke in mlade privabljajo v svet vejpanja, ker odrasli očitno ne maramo sadja, krem, sladic… (ja, to je bil sarkazem), je eden izmed najmočnejših argumentov proti elektronski cigareti ta, da pri mladih vodi v kajenje klasičnih tobačnih cigaret. Grozljivo!!! Ampak, koliko je pravzaprav resnice v tem in zakaj nekatere (sicer redke) raziskave pravijo, da to drži? Od kod raziskave, ki izkoriščajo naše otroke za boj proti elektronski cigareti?

Kar nekaj raziskav je bilo narejenih o uporabi elektronske cigarete med mladimi in razen izjem imajo vse skupni imenovalec – elektronska cigareta ne vodi v kajenje! Večina tistih, ki temu nasprotujejo in trdijo, da bodo mladi kadili zaradi eksperimentiranja z elektronsko cigareto prihaja iz Združenih držav Amerike. Gremo še malo bolj natančno – prihajajo iz Javne univerze San Francisco v Kaliforniji. In če gremo še bolj v podrobnosti, prihajajo od politično precej vplivnega dolgoletnega proti-tobačnega aktivista in ekstremista Stantona Glantza ali vsaj iz njegovih krogov in z njegovo podporo.

 

Kdo je Stanton Glantz?

Seveda, gospod (in obtoženec v tožbi zaradi spolnega nadlegovanja), ki ga je vredno spoznati vsaj nekoliko boljše. Stanton Glantz je svoj magisterji in doktorat opravil na Univerzi Stanford na oddelku za strojništvo s temo računalniškega modeliranja srčnega tkiva. Ne Stanton Glantz nima doktorata iz medicine, ampak iz strojništva!!!

Ne, tukaj se smeh še ne konča! Ker je na Kalifornijski univerzi zaposlen na oddelku za medicino, se predstavlja kot profesor medicine, kljub temu, da nima nobenih kvalifikacij iz znanosti medicine. (Mimogrede, jaz sem doktor zmajeslovja, ker sem zmaj po kitajskem horoskopu! Vem, da te ne zanima, ampak sem moral povedat!)

Stanton Glantz je tudi avtor raziskave imenovane “Helena miracle” (Čudež v mestu Helena), ki so jo proti-tobačni aktivisti po celem svetu uporabili kot argument za sprejem zakonov, ki prepovedujejo kajenje v zaprtih in javnih prostorih. V raziskavi je trdil, da se je s prepovedjo kajenja v javnih prostorih število srčnih infarktov zmanjšalo za neverjetnih 60%! Odlično… Ampak… Ja, še pred javno objavo te raziskave je to številko znižal na 40%! (Predstavljaj si me v krohotu)

Otroci, naše najmočnejše orožje? – 1. del - Stanton Glantz

Nič čudnega, da se je kasneje izkazalo, da je ta raziskava vsebovala veliko lukenj, dvom v znanstveni skupnosti pa je vzbudilo dejstvo, da raziskava ni bila ponovljiva s strani nobene od veliko različnih medicinskih organizacij, ki so enake raziskave opravljali v drugih mestih v ZDA in po svetu.

S tem je Stanton Glantz izgubil veliko kredibilnosti med znanstveniki, žal pa je svojo kredibilnost obdržal v aktivističnih, političnih in medijskih krogih. To pa je seveda tudi razlog, da njegove “raziskave” v medijih tako zelo pogosto odmevajo (nekatere države, kot naprimer ena zelo mala država v EU, uporabljajo raziskave strojnika v kombinaciji z otroci, da bi ljudi odvrnili od opuščanja kajenja).

Stanton Glantz je svoje nasprotniško ideološko mnenje o elektronski cigareti razvil že zelo zgodaj in od njega ne odstopa, kljub temu, da ga čedalje več novejših dokazov ne podpira.

 

Kaj pravijo raziskave doktorja strojništva, gospoda Stantona Glantza?

Dajmo pogledat nekaj teh “raziskav”! Vsaka od alinej je seveda tudi povezava na objavo raziskave. To, da so to povezave na Forbs, Independent, MailOnline in podobne rumeno obarvane novičkarje, naj te ne moti. Vsekakor smatram, da je objava na novičkarskih straneh enako relevanta kot objava v znanstvenih revijah. (Jap, pravilno si uganil/a, to je bil zdaj spet sarkazem)

Predvsem v tujih medijih je mogoče takšne in podobne dramatične ter odmevne naslove zaslediti skoraj na mesečni ravni.

Še vedno pa nisem povedal kaj je s temi raziskavami narobe! Te zanima? S temi raziskavami je narobe predvsem to, da nobena od teh raziskav ni potrdila hipoteze, da elektronska cigareta vodi v kajenje klasične tobačne cigarete. Vse te raziskave so pokazale samo to, da tisti najstniki, ki so nagnjeni k eksperimentiranju, bodo eksperimentirali (torej jaz, ko sem bil star 13 ali 14 let)!

Tu seveda ne govorimo samo o eksperimentiranju z elektronsko cigareto ali klasično tobačno cigareto. Govorimo tudi o eksperimentiranju z drogami, alkoholom, ekstremnimi športi, itd. Pravzaprav nobena raziskava ni odkrila, da so najstniki, ki so poskusili elektronsko cigareto postali redni kadilci klasičnih tobačnih cigaret. Te raziskave so pokazale samo to, da tisti najstniki, ki so poskusili elektronsko cigareto, so prej ali kasneje poskusili tudi klasično tobačno cigareto, vendar v veliki večini niso postali redni uporabniki ne ene in ne druge.

 

Ob koncu prvega dela…

Vem, članek je postal precej dolg in prav iz tega razloga ga bom napisal v dveh delih! V prvem sem poskusil dodobra predstaviti izvor raziskav, ki pravijo, da bo tvoj otrok zaradi elektronske cigarete začel uporabljati klasično tobačno cigareto. Drugi del članka, ki ga bom spisal v naslednjih dneh, pa bo govoril o odgovoru znanosti in strokovnjakov po svetu na raziskave, ki smo jih danes predelali.

Nadaljuj na drugi del članka “Otroci, naše najmočnejše orožje?”

 

 

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

En komentar na “Otroci, naše najmočnejše orožje? – 1. del

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja