Tudi Zemlja je za nekatere še vedno ploščata

Pa sem nazaj, iz krajšega dopusta namreč! Po dveh letih, odkar smo pričeli razvijati idejo iz katere se je razvil Q Vapehouse, je bil to moj prvi dopust in tudi na tem dopustu nikakor nisem mogel brez dela.

 

Doktor WHO žal ni zgolj stripovski junak iz planeta Gallifrey, ki potuje skozi čas v telefonski govorilnici, ki jo imenuje Tardis

Ideja za ta članek se je porajala že na letalu, ko sva s Saško opazovala svet pod nama. Zakaj? Ker sem pred časom zasledil, da obstaja skupina ljudi, ki v današnjem času in pri vsej tehnologiji, ki jo človestvo premore, še vedno verjame, da je Zemlja pravzaprav ploščata. Kot bi jih prestavil nazaj v čas asirske in babilonske kulture. Prav nasmejal sem se, ko sem na višini 11ih kilometrov iz letala naredil fotografijo, na kateri se vidi lepo ukrivljena črta, ki nakazuje obliko našega planeta.

 

Od zdaj naprej me kličite “Aristotel”

Smeh seveda ni bil namenjen ljudem, ki še vedno mislijo, da sta Pitagora in Evdoks zgolj šaljivca, ki ljudem vsiljujeta napačne teorije. S sarkazmom na obrazu sem razmišljal, da bi lahko svoje ime, ko gre za elektronske cigarete, spremenil v Aristotel. Seveda, da bom razložil zakaj!

Tako kot obstaja skupina ljudi, ki še vedno verjame, da je Zemlja ploščata, tako obstaja tudi skupina ljudi, ki je še vedno prepričana, da je elektronska cigareta škodljiva, mogoče celo hujša od klasične tobačne cigarete.

Težava nastane takrat, ko imaš za seboj vso svetovno znanost in ko vse relevantne raziskave kažejo, da je elektronska cigareta ena najboljših pogruntavščin za javno zdravje, te določene skupine ljudi pa vsa znanost tega sveta ne prepriča in še kar ne morejo svojega razmišljanja in nedokazanih tez spremeniti v prid zdravju vsakega posameznika naše družbe.

 

KO “Doktor WHO” deli pohvale

Kdo je pravzaprav ta časovni popotnik, ki ga poznamo pod imenom WHO? Doktor WHO žal ni zgolj stripovski junak iz planeta Gallifrey, ki potuje skozi čas v telefonski govorilnici, ki jo imenuje Tardis. Obstaja še en WHO, ki ga v Sloveniji poznamo pod imenom Svetovna zdravstvena organizacija, v tujini pa se skriva pod kratico WHO (World Health Organization).

Tudi WHO je bil kar nekajkrat v mojih mislih v času dopusta! Zakaj? Ker kot Svetovna zdravstvena organizacija nastopa v vlogi matere, ki skrbi za zdravje slehernega prebivalca našega “okroglega” planeta.

Organizacija WHO se je pred časom odločila javno izreči pohvalo Turčiji, ki je podaljšala prepoved elektronske cigarete v obliki prodaje in proizvodnje. Da se je Turčija odločila za ta korak seveda ni čudno, je pa presenetljivo, da je WHO bil pripravljen odkrito pohvaliti njihovo odločitev, ne glede na to, da:

  • je Turčija največji proizvajalec tobaka v Evropi (žal imamo podatek samo za zadnjih 50 let, saj pred tem evidence o pridelavi nisem uspel najti)
  • je Turčija leta 2014 proizvedla 74696 ton tobaka
  • je Turčija leta 2016 proizvedla 159,91 milijard cigaret
  • V Turčiji redno kadi 39,5% moške populacije starejše od 15 let
  • 3,7% mladostnikov (med 10. in 14. letom) v Turčiji redno kadi 
  • 26.06% vseh smrti med moško populacijo v Turčiji pripisujejo kajenju

Združeni prihodki šestih največjih tobačnih podjetij v letu 2016 so znašali več kot 346 milijard dolarjev, kar je 40% bruto nacionalnega dohodka Turčije. Kako bi si Turčija sploh lahko dovolila vstop izdelka, kot je elektronska cigareta?

In ob vsem tem, je WHO izrekel pohvalo Turčiji, za podaljšanje prepovedi prodaje in proizvodnje elektronskih cigaret? Je to še komu skregano z vsako logiko ali sem res edini, ki se mu zdi, da tukaj nekaj ni najbolj vredu?

Ob tem pa je seveda WHO tista organizacija, ki je aktivno sodelovala pri nastajanju našega Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (celo čestitala in nagradila našo ministrico za zdravje) in aktivno vpliva na nagib mnenja našega zdravstva, ko gre za elektronsko cigareto.

 

Zanimiv čas je pred nami

Zanimiv predvsem zato, ker me čaka še kar nekaj pisanja! V naslednjih dneh se bom lotil nadaljevanja članka “Otroci, naše najmočnejše orožje?“. Potrudil se bom zajeti vse relevantne informacije o tem zakaj raziskava, za katero se skriva gospod Stanton Glantz, ne stoji zgolj na slabih temeljih, ampak je povsem brez njih; ne bom pa pozabil omeniti tudi tega, da se je od mojega zadnjega pisanja našlo še nekaj tožb proti omenjenemu gospodu.

Tema, ki bo precej zanimiva in jo bom prav tako čim hitreje poskusil preoblikovati v članek, pa je seveda prva dolgoročna raziskava uporabe elektronske cigarete. Raziskava, ki jo je vodil Dr. Riccardo Polosa, vodja Univerzitetnega centra za tobačne raziskave (CPCT) na Univerzi v Kataniji, se je lotila primerjave dveh skupin oseb, ki nikoli nista kadili. Točno tako – raziskava kaže dolgoročne posledice uporabe elektronske cigarete in razliko med nekadilcem in vejperjem! Uganeš kakšen je rezultat te raziskave?

Seveda ne morem zaključiti svojega današnjega pisanja brez, da vam vsem čestitam ob dnevu dela! Spoštovane bralke in bralci, čestitam vam ob mednarodnem prazniku dela, 1. maju! Želim vam prijetno praznovanje in veliko delovnih uspehov! (Ja, celo čestitka je skregana z logiko)

Na hitro še o mojem dopustu… teden dni je vsekakor premalo časa, da bi si oddahnil od dela!

 

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja