Razbijamo mite: Elektronske cigarete sproščajo nevarne količine formaldehida!

“Elektronske cigarete sproščajo nevarne količine formaldehida” – Precej znan mit, ki je dolgo odmeval po medijih in družabnih omrežjih. In tako kot večina ostalih je bil kmalu po izdaji zadnje raziskave ovržen, saj so raziskovalci testirali in merili emisije iz elektronske cigarete v nerealnih pogojih. Ne samo to, raziskovalci pod taktirko gospoda Paul Jensen-a iz Portland State University so v tej isti raziskavi tudi sami povedali, da formaldehida pravzaprav sploh niso našli v pari elektronske cigarete, našli so zgolj sredstva za sproščanje formaldehida (v znanost te izjave se raje sploh ne bom spusčal).

Da bi lažje razumeli, koliko lahko gre neka raziskava mimo dejstev, pa čeprav jo nekateri aktivisti (in vladni uslužbenci nekaterih držav) še vedno uporabljajo kot relevantno, vam bom preprosto prilepil video, ki ga je posnel dr. Robert Cranfield, doktor družinske medicine. V videu je na zelo nazoren način prikazal zmoto raziskovalcev, ki so trdili, da elektronska cigareta sprošča nevarne in zdravju škodljive količine formaldehida. Video sicer traja nekaj minut (in je v angleškem jeziku), vendar je vreden ogleda!

Za tiste, ki doktorju družinske medicine in njegovemu testu v videu ne zaupate, pa dodajam še odgovor svetovno priznanega raziskovalca, dr. Konstantinos Farsalinos-a, ki je na temo formaldehida naredil več raziskav in zaključil, da “do sproščanja večjih (pa čeprav še vedno, v primerjavi s klasično tobačno cigareto, nizkih) količin formaldehida prihaja samo in izključno pri tako imenovanem fenomenu “dry-puff” ali “dry-hit”, ki pa nastane v primeru, da nam v e-cigareti primanjkuje tekočine in pride do žganja bombaža v grelni tuljavi ali v primeru uporabe ekstremno visokih napetosti za napajanje in gretje grelne tuljave”.

Na srečo ta “fenomen” uporabnik elektronske cigarete precej zlahka zazna, saj pride do zažganega in ostrega okusa pare, ki je za uporabnika praktično neznosen.

 

 

Poznaš kak mit, ki bi ga bilo dobro objaviti? Pošlji nam ga kot sporočilo na naši Facebook strani!

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja