Razbijamo mite: Elektronska cigareta povzroča Popcorn-lung ali “pljuča pokovke”

Popcorn-lung ali “pljuča pokovke” – Še en mit, ki je okupiral vse svetovne medije in misli tako kadilcev kot vejperjev – pljuča se ti bodo spremenila v kokice!!!

Drži, v začetku so nekatere tekočine za elektronske cigarete res vsebovale diacetil, predvsem tiste s kremno aromo, vendar je bil diacetil hitro umaknjen kot sestavina oz. aroma za tekočine. Ampak, zgolj da se razumemo – ne, diacetil tvojih pljuč ne bo spremenil v kokice!

Raziskava, ki je povzročila veliko veselje nekaterim vladnim uslužbencem in alarmantno stanje uporabnikom e-cigaret v bistvu ni govorila o tem, da diacetil povzroča Bronchiolitis obliterans (Popcorn-lung ali “pljuča pokovke”), ampak je govorila o zaznavanju vsebnosti diacetila v določenih tekočinah in o povezavi diacetila z boleznijo Bronchiolitis obliterans. Seveda pa so pozabili dodati, da je vsebnost diacetila v cigaretnem dimu 750-krat višja kot vsebnost diacetila v tekočini za elektronske cigarete.

Nihče tudi ni pisal o tem, da nikoli ni bilo zabeleženega niti enega primera bolezni niti pri kadilcih klasičnih tobačnih cigaret, kaj šele pri uporabnikih elektronske cigarete.

Strokovna kritika na raziskavo je bila podana iz strani mnogih raziskovalcev in strokovnih podpornikov elektronske cigarete. Eno izmed njih, ki jo je pripravil Dr. Michael Siegel, profesor na oddelku za zdravstvene vede, Bostonske Univerze Javnega Zdravja, lahko najdeš tukaj.

 

 

Poznaš kak mit, ki bi ga bilo dobro objaviti? Pošlji nam ga kot sporočilo na naši Facebook strani!

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja