Prva dolgoročna raziskava elektronske cigarete: “Ni očitnih dolgoročnih vplivov na zdravje!”

Današnji dan, 31. maj je svetovni dan brez tobaka, ki predstavlja zadnji dan v akciji Evropski teden boja proti raku. Skoraj ne bi mogel izbrati boljšega dneva za objavo prve dolgoročne raziskave pri uporabnikih elektronskih cigaret. Za tiste, ki tega še ne veste – Q Vapehouse slogan je “Za življenje brez tobaka“!

Do danes je bilo narejenih že 2575 raziskav na temo elektronskih cigaret, pa vseeno so aktivisti v boju proti elektronski cigareti še vseeno imeli en argument, ki ga nismo mogli izpodbiti – “Ni še dolgoročnih raziskav o uporabi elektronske cigarete”. No, zdaj temu ni več tako!

 

Edinstvena raziskava je pokazala, da uporabniki elektronskih cigaret, ki niso nikoli kadili tobačnih cigaret in uporabljajo elektronsko cigareto vsaj 3,5 let, nimajo očitnih dolgoročnih vplivov na zdravje.

Najboljše je, da raziskava ni (kot velika večina) naredila primerjave med kadilci in uporabniki elektronskih cigaret, ampak so primerjavo naredili med nekadilci in uporabniki elektronskih cigaret, ki nikoli niso kadili! Na ta način zdaj prvič vidimo razliko med krvim pritiskom, srčnim utripom, pljučno funkcijo… pri nekadilcih in vejperjih (uporabnikih elektronske cigarete).

 

Prva raziskava, ki se je posvetila raziskovanju dolgoročnih posledic vejpanja

Prva raziskava, ki se je posvetila raziskovanju dolgoročnih posledic vejpanja (uporabe elektronske cigarete) na zdravju pri mladih ljudeh, ki niso nikoli kadili klasičnih tobačnih cigaret je bila opravljena s strani raziskovalcev Katanske Univerze v Italiji (University of Catania) v sodelovanju z raziskovalci ameriške Univerze v Kaliforniji (UCLA – University of California, Los Angeles) pod vodstvom Dr. Riccarda Polose. Dr. Riccardo Polosa je eden izmed vodilnih raziskovalcev elektronskih cigaret in direktor Inštituta za interno in nujno medicino na Univerzi v Kataniji ter vodja Univerzitetnega centra za tobačne raziskave (CPCT), ob tem pa še honorarni profesor na Univerzi v Southamptonu (University of Southampton, Velika Britanija).

Edinstvena raziskava je pokazala, da uporabniki elektronskih cigaret, ki niso nikoli kadili tobačnih cigaret in uporabljajo elektronsko cigareto vsaj 3,5 let, nimajo očitnih dolgoročnih vplivov na zdravje. Raziskava je bila prvič predstavljena 17. novembra 2017 na vrhovnem srečanju znanstvenikov, regulatorjev in strokovnjakov javnega zdravja – E-Cigarette Summit v Londonu (Velika Britanija) in objavljena v eni izmed pomembnejših znanstvenih revij – Nature.

 

Raziskovalci so merili koronarne, cirkulatorne in pljučne vitalne znake

Pod vodstvom Dr. Polose je skupina raziskovalcev tri leta in pol (3,5 let) sledila skupini mladih vejperjev, ki niso nikoli kadili tobačnih cigaret, vzporedno pa so sledili podobni skupini ljudi, ki pa niso nikoli kadili tobačnih cigaret, niti niso nikoli uporabljali elektronske cigarete. Raziskovalci so merili koronarne, cirkulatorne in pljučne vitalne znake, točneje:

  • krvni pritisk,
  • srčni utrip,
  • telesno težo,
  • pljučno funkcijo,
  • respiratorne simptome,
  • izdihan dušikov oksid,
  • izdihan ogljikov monoksid,
  • opravili so visokoločljivostno računalniško tomografijo (angl. HRCT) pljuč.

Ugotovili so, da vejperji po tem obdobju niso imeli nobenih negativnih vplivov na zdravje oz. so pokazali podobne rezultate, kot skupina ljudi, ki ni nikoli uporabljala elektronske cigarete. Celo tisti vejperji, ki so v raziskavi vejpali najdalje in so dnevno vdihnili največje količine tekočine za elektronsko cigareto niso pokazali poškodb srca in pljuč, niti niso imeli sprememb v povprečnem srčnem utripu ali krvnem tlaku. Skupek rezultatov je bil naslednji:

  • brez poslabšanja v spirometriji (tj. pljučna funkcija),
  • brez razvoja ali poslabšanja dihalnih simptomov,
  • brez sprememb v markerjih pljučnega vnetja v izdihanem zraku,
  • brez znakov zgodnje poškodbe pljuč pri visokoločljivostni računalniški tomografiji pljuč (HRCT).

Za primerjavo, mladi kadilci klasičnih tobačnih cigaret kažejo poslabšanje v spirometriji in poškodbe pljuč na CT slikah že po manj kot dveh letih kajenja.

Dr. Polosa je v predstavitvi raziskave na petem E-Cigarette Summitu 17. novembra v Londonu dejal: “Kljub preteklim strašljivim zgodbam o zdravstvenih težavah, ki jih povzročajo elektronske cigarete, naša raziskava kot prva kaže, da ni dolgoročnega tveganja pri uporabnikih elektronskih cigarete, ki v svojem življenju niso nikoli kadili tobačnih cigaret.”.

Na kasnejši predstavitvi v Sydney-ju (Avstralija) je Dr. Riccardo Polosa izsledke svoje raziskave komentiral z naslednjimi besedami: “Dobro je vedeti, da dolgoročna uporaba elektronske cigarete ne bo povzročila pomembnih zdravstvenih težav.”.

Dr. Colin Mendelsohn, izredni profesor iz Šole za javno zdravje in medicino skupnosti na Univerzi v Novem Južnem Wales-u (UNSW) v Avstraliji je dejal, da so rezultati raziskave zelo spodbudni. “Čeprav nič ni povsem brez tveganja, ta raziskava zagotavlja dodatne dokaze, da so elektronske cigarete precej manj škodljiva alternativa kajenju klasičnih tobačnih cigaret. Elektronske cigarete dostavijo nikotin, vendar ne dima iz gorečega tobaka, ki pa povzroči večino škode na zdravju.”

 

Če pri tistih, ki pred dolgoročno dnevno uporabo elektronske cigarete niso kadili klasičnih tobačnih cigaret, negativne posledice na zdravju niso razvidne, kako je etično obstoječe kadilce še naprej opozarjati, naj se izogibajo teh izdelkov?

“Kadilci, ki ne morejo prenehati s konvencionalnimi metodami in prehajajo na uporabo e-cigarete, lahko pričakujejo bistvene izboljšave v svojem zdravju. E-cigarete so priljubljena alternativa kajenju, ki zagotavlja izkušnjo kajenja brez vdihovanja smrtonosnega dima.”, je še povedal Dr. Colin Mendelsohn.

 

Prvič vidimo dolgoročne učinke vejpanja (ali pa pomanjkanje le teh)

Čeprav je bila študija omejena po velikosti, je pomembna, ker lahko prvič vidimo dolgoročne učinke vejpanja (ali pa pomanjkanje le teh) na skupini uporabnikov elektronskih cigaret, ki nimajo zgodovine kajenja tobačnih cigaret. Prejšnje raziskave so bile omejene bodisi glede na njihovo dolžino, bodisi zaradi netočnosti in nejasnosti glede zgodovine kajenja klasičnih tobačnih cigaret pri ljudeh, ki so v posamezni raziskavi sodelovali.

Rezultati te raziskave so dobra novica za obstoječe uporabnike elektronskih cigaret, a še boljša za kadilce, ki so se do sedaj izogibali poskusu prenehanja kajenja klasičnih tobačnih cigaret z elektronsko cigareto, zaradi stalnega pritoka odmevnih in pristranskih sporočil za javnost, ki pa so v večini rezultat slabo opravljenih ali slabo interpretiranih laboratorijskih raziskav.

“Raziskave na miših in raziskave celic lahko v časopisih ustvarjajo odmevne naslove o domnevnih nevarnostih elektronske cigarete, vendar niso nadomestilo za raziskave na dejanskih ljudeh.”, pravi Gregory Conley, predsednik Ameriškega združenja vejperjev, neprofitne organizacije, ki se zavzema za širjenje resničnih informacij o elektronski cigareti.

V sporočilu za javnost aktiviste, ki se borijo proti elektronski cigareti sprašuje in poziva: “Če pri tistih, ki pred dolgoročno dnevno uporabo elektronske cigarete niso kadili klasičnih tobačnih cigaret, negativne posledice na zdravju niso razvidne, kako je etično obstoječe kadilce še naprej opozarjati, naj se izogibajo teh izdelkov?”.

Podatki za članek zbrani iz:
https://www.nature.com/articles/s41598-017-14043-2
https://mailchi.mp/vaping/long-term-vaping-study
http://e-cigarette-summit.conference-websites.co.uk/speaker/professor-riccardo-polosa/
https://www.ecigarettedirect.co.uk/ashtray-blog/2017/11/e-cigs-long-term-lung-harm-professor-polosa.html
http://www.medianet.com.au/releases/149057/

 

 

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja