Zdravniki imajo etično dolžnost, da bolnike seznanijo z možnostjo uporabe elektronske cigarete

Vedno več dokazov o učinkovitosti elektronske cigarete kot pripomočka za opuščanje kajenja pomeni, da bi morali zdravniki razmisliti o tem, da jih priporočajo kot manj škodljivo alternativo za bolnike, ki večkrat niso prenehali kaditi klasičnih tobačnih cigaret z odobrenimi pripomočki (nikotinski obliži, žvečilni gumiji, inhalatorji…) za opuščanje kajenja, so zaključili v novi študiji. Pregled najnovejših znanstvenih dokazov o elektronskih cigaretah, ki so ga pripravili na Univerzi v Novem Južnem Wales-u (UNSW) pod vodstvom profesorja Colin Mendelsohn-a, je objavljen v časopisu Internal Medicine Journal na Kraljevskem zdravniškem združenju Avstralije.

Vedno več dokazov o učinkovitosti elektronske cigarete kot pripomočka za opuščanje kajenja pomeni, da bi morali zdravniki razmisliti o tem, da jih priporočajo kot manj škodljivo alternativo za bolnike, ki večkrat niso prenehali kaditi klasičnih tobačnih cigaret z odobrenimi pripomočki za opuščanje kajenja, zaključuje nova študija.

Zdravniki imajo dolžnost skrbeti, da zagotovijo najboljše možno zdravljenje za vsakega pacienta! S tem, ko elektronske cigarete ne predstavite kot legitimne možnosti odvajanja od kajenja, ki lahko prepreči smrtno nevarne bolezni, je to kršitev te dolžnosti.

Pregled najnovejših znanstvenih dokazov o elektronskih cigaretah, je na Univerzi v Novem Južnem Wales-u (UNSW) v Avstraliji pod taktirko profesorja Colin Mendelsohn-a, objavljen v časopisu Internal Medicine Journal na Royal Australian College of Physicians.

Elektronske cigarete so naprave z baterijo, ki segrevajo in uplinjajo tekočino, da uporabniku zagotovijo nikotin in s tem zmanjšajo potrebo po kajenju. Njihova uporaba uporabniku nadomesti navado in ritual kajenja brez škodljivega katrana, ogljikovega monoksida in drugih strupenih kemikalij, ki se pojavijo pri nepopolnem izgorevanju tobaka v klasični tobačni cigareti.

Nedavne raziskave med prebivalstvom v Združenih državah Amerike in Združenem kraljestvu, kjer so elektronske cigarete zakonite in široko dostopne, so ugotovile, da je njihova uporaba, imenovana “vejpanje”, povezana z višjimi stopnjami uspeha pri opuščanju kajenja v primerjavi s tistimi, ki elektronske cigarete pri opuščanju kajenja niso uporabljali. Najvišja stopnja uspešnosti se pojavlja pri vsakodnevni uporabi novejših modelov elektronske cigarete z e-tekočino, ki vsebuje nikotin.

V poročilu iz leta 2016, ki so ga pripravili v Kraljevskem zdravniškem združenju v Londonu je bilo ugotovljeno, da tveganje za zdravje zaradi dolgoročne uporabe elektronske cigarete verjetno ne presega niti 5% škode, ki jo povzroči klasična tobačna cigareta.

Druga študija je pokazala, da elektronska cigareta dramatično zmanjšuje vnos rakotvornih in ​​drugih strupenih snovi, merjenih v krvi in ​​slini uporabnikov elektronske cigarete, v primerjavi s klasičnimi tobačnimi cigareti.

Ostale raziskave, naštete v Mendelsohn-ovi študiji, so pokazale, da imajo kadilci, ki se preusmerijo na vejpanje, znatne izboljšave v zdravju, vključno z izboljšavami astme, kronične obstruktivne pljučne bolezni, krvnega tlaka, kardiovaskularnega zdravja, pljučne funkcije in tveganja za pljučnico.

“Zdravniki imajo dolžnost skrbeti, da zagotovijo najboljše možno zdravljenje za vsakega pacienta,” pravi profesor Mendelsohn iz UNSW, oddelek za javno zdravje in medicino.

V Avstraliji, kjer uporabniki ne morejo kupiti e-tekočin z nikotinom, se stopnja kajenja med leti 2013 in 2016 prvič po več desetletjih ni zmanjšala, kljub zelo visokim cenam cigaret, enotni embalaži in strogemu zakonu o nadzoru nad tobakom. Vendar pa v državah, kjer podpirajo vejpanje, še vedno padajo stopnje kajenja, v nekaterih primerih celo hitreje kot kdaj koli prej.

“S tem, ko elektronske cigarete ne predstavite kot legitimne možnosti odvajanja od kajenja, ki lahko prepreči smrtno nevarne bolezni, je to kršitev te dolžnosti. Za bolnike, ki večkrat niso uspeli prenehati kaditi s konvencionalnimi metodami, je e-cigareta legitimna možnost, ki temelji na dokazih o zmanjševanju škode. Njihova uporaba bi lahko znatno izboljšala javno zdravje,” pravi.

“V Avstraliji, kjer uporabniki ne morejo kupiti e-tekočin z nikotinom, se stopnja kajenja med leti 2013 in 2016 prvič po več desetletjih ni zmanjšala, kljub zelo visokim cenam cigaret, enotni embalaži in strogemu zakonu o nadzoru nad tobakom,” pravi profesor Mendelsohn.

“Vendar pa v državah, kjer podpirajo vejpanje, še vedno padajo stopnje kajenja, v nekaterih primerih celo hitreje kot kdaj koli prej.”

“Po prenehanju kajenja je bolje, če si ljudje prizadevajo prenehati tudi z vejpanjem, če je to mogoče, v treh ali šestih mesecih, vendar je dolgotrajna uporaba elektronske cigarete še vedno veliko varnejša od ponovnega zatekanja h kajenju”, zaključuje profesor Mendelsohn.
 

 

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja