Razbijamo mite: Nikotin povzroča raka!

Samo trenutek, preden začnemo, da se neham smejat in uspem začet pisat. Za tiste, ki še ne veste – rubrika “Razbijamo mite” je nastala iz pogostih vprašanj in trditev, ki jih naše stranke slišijo od svojih (največkrat kadilskih) “prijateljev” – in te znajo biti včasih prav smešne. Prijatelje sem namensko dal v narekovaje, saj širjenje nepreverjenih in neresničnih informacij vpliva na odločitev kadilca in ta odločitev vpliva na njegovo zdravje, kvaliteto življenja in najhuje, na življenje samo.

Nikotin NE povzroča raka! Dokazano na dolgoročnih raziskavah nikotinskih nadomestkov. Dokazano tudi na dolgoročnih raziskavah SNUS-a, kjer je stopnja sproščanja nikotina v telo precej višja kot pri elektronskih cigaretah in celo višja kot pri klasični tobačni cigareti. Tukaj nam je farmacija naredila precej veliko uslugo in vložila tudi precej sredstev v temeljite raziskave nikotina. Končni rezultat teh raziskav pa je seveda prodaja nikotinskih obližev, žvečilnih gumijev, inhalatorjev…

Pri kajenju klasičnih tobačnih cigaret je nikotin ena izmed kemičnih spojin, ki povzročajo odvisnost, ni pa ena izmed kemičnih spojin, ki povzročajo škodo na in v človeškem telesu. Po svoji škodljivosti se lahko primerja s kofeinom.

Pri kajenju klasičnih tobačnih cigaret raka povzročajo številne karcinogene snovi, ki se sproščajo pri nepopolnem izgorevanju tobaka in jih kadilec v obliki dima ter plinov inhalira v pljuča.

Emisije iz elektronske cigarete, vključno z nikotinom imajo v primerjavi z emisijami iz tobačne cigarete približno 1% tveganje za povzročitev raka, približno tolikšna je tudi vsebnost rakotvornih snovi v telesu uporabnika elektronske cigarete v primerjavi s kadilcem tobačnih cigaret.

Ne morem mimo tega, da zrak, ki ga dihamo vsebuje več rakotnornih snovi in voda, ki jo pijemo vsebuje več težkih kovin kot para iz elektronske cigarete.

 

 

Poznaš kak mit, ki bi ga bilo dobro objaviti? Pošlji nam ga kot sporočilo na naši Facebook strani!

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja