Razbijamo mite: Elektronska cigareta povzroča hudo odvisnost od nikotina!

Zakaj je vaša skrb za mojo odvisnost od nikotina pomembnejša od moje skrbi, da bom zaradi kajenja tobačnih cigaret zbolel za pljučnim rakom?

 

Nikotin sam po sebi povzroča le blago do srednjo odvisnost, približno takšno, kot pitje kave. V literaturi aktivistov proti kajenju je po drugi strani mogoče zaslediti celo trditve, da nikotin povzroča enako močno zasvojenost kot heroin – ne, nitikakor (niti približno) ne drži!

Francoski raziskovalec Prof. Jean-Francois Etter je naredil raziskavo poimenovano “Raven odvisnosti pri uporabnikih elektronskih cigaret, nikotinskih žvečilnih gumijev in klasičnih tobačnih cigaret”, v kateri je primerjal moč odvisnosti pri različnih načinih dovajanja nikotina ter ugotovil, da e-cigarete povzročajo precej manjšo zasvojenost kot klasična tobačna cigareta in manjšo ali podobno zasvojenost kot nikotinski žvečilni gumiji, kar pa že v osnovi ni močna zasvojenost.

Nebuloza: nikotinski žvečilni gumiji so po mnenju Ministrstva za zdravje namenjeni za pomoč pri zdravljenju odvisnosti od kajenja klasičnih tobačnih cigaret in so dostopne v prosti prodaji, med tem ko je elektronska cigareta tobačni oz. povezan izdelek.

Gremo nekoliko v skrajnost? Tudi če bi elektronska cigareta povzročala enako zasvojenost kot klasični tobačni cigaret – komu mar? Če mi ne povzroča resne škode za zdravje in me ne ovira pri vsakdanjem normalnem življenju in delu, čemu potem skrb, da povzroča odvisnost? Na koncu koncev, kot pravi prijateljica: “Zakaj je vaša skrb za mojo odvisnost od nikotina pomembnejša od moje skrbi, da bom zaradi kajenja tobačnih cigaret zbolela za pljučnim rakom?“.

 

 

Poznaš kak mit, ki bi ga bilo dobro objaviti? Pošlji nam ga kot sporočilo na naši Facebook strani!

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja