“Elektronska cigareta bi morala biti dostopna na recept” – Public Health England

Glede na dosedanji uspeh elektronske cigarete pri opuščanju kajenja, želi Angleška Agencija za Javno Zdravje v naslednjih letih omogočiti kadilcu dostopnost z zdravniškim receptom.

 

Se spomniš moje novoletne zaobljube? Med ostalim, sem obljubil, da bomo poskusili nekoliko več časa nameniti člankom na našem blogu in s tem ponuditi nekoliko bolj relevantne informacije o elektronski cigareti, njenem razvoju, vplivu na zdravje…

Prejšnji teden smo objavili članek, ki je kot odgovor na prispevek 24UR na POP TV, dal nekoliko boljši pogled na dejansko (ne)tveganje. V članku se namensko nisem dotaknil Angleške Agencije za Javno Zdravje, saj so prav na dan, ko smo objavili članek (06.02.2018) objavili novo poročilo o elektronski cigareti.

Public Health England ali Angleška Agencija za Javno Zdravje je izdala novo poročilo o elektronski cigareti, ki pa je v praksi zgolj dopolnitev poročila iste agencije iz leta 2015. Angleška Agencija za Javno Zdravje (PHE) je kot prva na svetu po pregledu vseh relevantnih dokazov podprla uporabo elektronske cigarete kot nadomestila za tobačne cigarete pri kadilcih, ki ne morejo ali nočejo prenehati s kajenjem.

Poročilo ne zajema zgolj vpliva elektronske cigarete na prenehanje kajenja – šli so še korak naprej in vključili tudi uporabo e-cigarete med mladimi in odraslimi, odnos širše javnosti do e-cigaret, dopolnili so segment o zdravstvenih tveganjih pri uporabi elektronske cigarete in o funkciji nikotina v njej.

 

Kako so zaključili poročilo?

Po pregledu vseh zbranih dokazov, so v Angleški Agenciji za Javno Zdravje, poročilo zaključili nekako tako:

  • elektronska cigareta ali vejpanje predstavlja le majhen del zdravstvenega tveganja v primerjavi z zdravstvenim tveganjem, ki ga predstavlja kajenje oz. uporaba klasičnih tobačnih cigaret in popolna zamenjava tobačnih cigaret z elektronsko cigareto prinaša veliko korist za zdravje uporabnika,
  • e-cigarete lahko v 2018 prispevajo k vsaj 20.000 novim uspešnim poskusom prenehanja kajenja tobačnih cigaret v Angliji, verjetno pa še k veliko več,
  • uporaba elektronske cigarete je v zadnjih letih povezana z višjo stopnjo uspešnosti pri prenehanju kajenja in s pospešenim padcem stopnje kajenja v Angliji,
  • tisoče kadilcev nepravilno verjame, da je elektronska cigareta enako škodljiva kot kajenje tobačnih cigaret; okoli 40% kadilcev ni nikoli poskusilo elektronske cigarete,
  • obstaja veliko javnih nesporazumov o nikotinu (manj kot 10% odraslih v Angliji razume, da večino škode za zdrave pri kajenju, ne povzroča nikotin),
  • uporaba elektronske cigarete se je v Veliki Britaniji v zadnjih nekaj letih povečala na nekaj manj kot 3 milijone uporabnikov,
  • med mladimi ni skrbi, da bi uporaba elektronske cigarete vodila h kajenju klasične cigarete (stopnja kajenja se med mladimi v Veliki Britaniji še naprej zmanjšuje, redna uporaba elektronskih cigaret je med mladimi redka in je skoraj povsem omejena na tiste, ki so v preteklosti že kadili tobačne cigarete).

 

Ko presenečeno strmiš v rezultate

Nujno se moram ustaviti pri dveh točkah poročila, ki prav bodeta v oči! Seveda je prva tista, da kadilci celo v Veliki Britaniji zmotno verjamejo, da je elektronska cigareta enako škodljiva kot klasična cigareta. Niti predstavljati si ne želim rezultatov, ki bi jih z odnosom do elektronske cigarete s strani “stroke”, dobili v Sloveniji. Kot bi nekdo želel, da kadilci v Sloveniji še naprej obolevajo za boleznimi povezanimi z uporabo klasične tobačne cigarete.

Druga ugotovitev, ki prav tako zbode je ta, da med mladimi ni skrbi. Vsakič znova poslušam kako je v Sloveniji glavni argument “proti” prav to, da bodo mladi začeli uporabljati elektronske cigarete, kako je to zgolj novo orožje tobačne industrije… Seveda, raziskavo je potrebno zastaviti pravilno! Če mladostnika vprašamo ali je že uporabljal elektronsko cigareto bo prav gotovo nekaj takšnih, ki so jo – ampak, ste vprašali tega mladostnika ali uporablja klasične cigarete? Prav to je razlika, ki so jo izpostavili v Angleški Agenciji za Javno Zdravje! Redna uporaba elektronske cigarete med mladimi je zelo redka in je skoraj povsem omejena na tiste, ki so v preteklosti že kadili tobačne cigarete.

Angleška Agencija za Javno Zdravje (PHE) je poročilo o pregledu dokazov izdala zgolj nekaj tednov za tem, ko ga je izdalo tudi Ameriško Nacionalno Združenje Akademij Znanosti, Inženirstva in Medicine (US National Academies of Sciences, Engineering and Medicine – NASEM). Ameriško poročilo o varnosti elektronske cigarete je prišlo do podobnih zaključkov, ampak o tem v kakšnem od naslednjih člankov.

 

Poziv kadilcem

S tem poročilom PHE ponovno poziva vse kadilce klasičnih tobačnih cigaret in druge odgovorne organizacije, da ravnajo in svetujejo skladno z dokazi. Vsakdo, ki se trudi prenehati s kajenjem, bi moral poskusiti s pomočjo elektronske cigarete in s pomočjo strokovnega svetovanja, ker je največji uspeh prav pri tistih, ki združujejo uporabo elektronske cigarete s podporo, ki jo prejmejo pri trgovcu in lokalnih centrih za prenehanje kajenja.

PHE svetuje lokalnim centrom za prenehanje kajenja, da v njihove programe vključijo elektronsko cigareto, njihov Nacionalni Center za Prenehanje Kajenja in Strokovno Usposabljanje (National Centre for Smoking Cessation and Training – NCSCT) pa je pripravil tudi nov tečaj za usposabljanje osebja, ki je že v teku. Namen tečaja je usposobiti svoje zaposlene, da bodo znali kadilcu pravilno svetovati in mu pomagati opustiti kajenje s pomočjo elektronske cigarete.

Angleška vlada je v nov vladni načrt za nadzor tobaka (Tobacco Control Plan for England) vključila zavezanost “k čim večji razpoložljivosti varnejših alternativ kajenju tobačnih cigaret”, v katerem pojasnjujejo, da “elektronske cigarete imajo pomembno vlogo pri doseganju ciljev za generacijo brez dima”.

 

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja