POROČILO: Elektronske cigarete kot pomoč pri opuščanju kajenja in problematika uporabe med mladostniki

Poročilo se ukvarja s problematiko priprave sprememb zakona, ki bo omejila uporabo elektronske cigarete med mladostniki, istočasno pa bo motivirala kadilce, da bi opustili kajenje.

Medtem ko zakonodajalci razpravljajo o vprašanju prepovedi uporabe arom v elektronski cigareti (v nadaljevanju: EC), je pomembno razmisliti o možnih posledicah takšne politike. Čeprav se morda zdi logičen korak za omejitev uporabe EC med mladimi in odvračanje nekadilcev od te navade, obstajajo številni razlogi, zakaj bi lahko prepoved arom v EC povzročila več škode kot koristi.

Pomembno je zavedati se, da arome v EC niso glavno gonilo uporabe med mladimi. Pravzaprav je študija Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (Centers for Disease Control and Prevention) pokazala, da so glavni razlogi za uporabo EC med mladimi radovednost, pritisk vrstnikov in prepričanje, da so EC manj škodljive od tradicionalnih cigaret. Poleg tega je študija, objavljena v Journal of the American Medical Association,
pokazala, da omejitve arom niso povezane s spremembami v uporabi EC med srednješolci.

Arome so pomembno orodje za odrasle kadilce, ki želijo opustiti kajenje. Raziskava, ki jo je izvedlo združenje Consumer Advocates for Smoke-Free Alternatives, je pokazala, da skoraj 75 % odraslih uporabnikov EC uporablja arome, ki niso tobačne, in 92 % teh uporabnikov je dejalo, da so jim arome pomembne pri prehodu s tradicionalnih cigaret. Prepoved arom bi torej lahko omejila možnosti, ki so na voljo kadilcem, ki poskušajo opustiti kajenje, kar bi jih lahko potisnilo nazaj k kajenju tradicionalnih cigaret.

Dodatno so raziskave pokazale, da so EC manj škodljiva alternativa tradicionalnim cigaretam. Izčrpno poročilo Royal College of Physicians je pokazalo, da so EC vsaj 95 % manj škodljive kot tobačne cigarete in da lahko uporaba EC vodi do znatnih izboljšav zdravja kadilcev, ki preidejo na EC.

Pomembno je tudi omeniti, da uporaba EC med mladimi ne vodi v dolgoročno uporabo EC ali kajenje. Glede na študijo, objavljeno v reviji Nicotine & Tobacco Research, velika večina mladih, ki poskusijo EC, ne postanejo redni uporabniki, in malo je dokazov, ki bi kazali, da je uporaba EC prehod h kajenju.

Glede na ta dejstva je jasno, da bi lahko prepoved arom v EC povzročila več škode kot koristi. Namesto tega bi se morali zakonodajalci osredotočiti na izvajanje politik, ki temeljijo na dokazih, da bi odvrnili mlade od uporabe EC in tradicionalnih cigaret. V primeru potrebe po prepovedi, pa bi moral pripravljalec zakona najprej preučiti uporabo EC med mladimi in prepovedati to, kar želijo prepovedati tudi prodajalci EC.

Poleg tega je poučevanje otrok o nevarnostih kajenja in uporabe EC veliko bolj učinkovit pristop kot omejitve. Z izobraževanjem otrok o tveganjih in posledicah kajenja in uporabe EC jih lahko opolnomočimo, da sprejemajo informirane odločitve o svojem zdravju in dobrem počutju. To je mogoče doseči s programi zdravstvene vzgoje v šolah, pobudami za ozaveščanje skupnosti in kampanjami za ozaveščanje javnosti.

Nenazadnje, nekdanji kadilci, ki smo danes lastniki »vape shopov«, smo edinstveno usposobljeni za izobraževanje otrok o tveganjih kajenja in uporabe EC. Imamo izkušnje iz prve roke z zasvojenostjo in škodljivostjo kajenja ter lahko govorimo s stališča avtoritete in verodostojnosti. Zakonodajalci bi morali iskati pot k sodelovanju, da bi razvili programe izobraževanja in ozaveščanja, ki lahko dosežejo otroke v njihovih
skupnostih.

Skratka, prepoved arom v EC ni rešitev problema uporabe EC med mladimi. Namesto tega bi se morali oblikovalci zakona osredotočiti na politike, ki temeljijo na dokazih, ki odvračajo mlade od kajenja, hkrati pa zagotoviti, da imajo odrasli kadilci dostop do orodij, ki jih potrebujejo za opustitev kajenja. Z izobraževanjem otrok o nevarnostih kajenja in uporabe EC ter sodelovanjem z nekdanjimi kadilci pri razvoju učinkovitih
izobraževalnih programov in programov ozaveščanja lahko ustvarimo bolj zdravo in bolj informirano družbo za prihodnje generacije.

Vse to in še veliko več lahko najdeš v poročilu, ki sem ga pripravljal od trenutka, ko se je Ministrstvo za zdravje odločilo pripraviti spremembe zakona o omejevanju tobačnih in povezanih izdelkov.

 

 

 

OPOZORILO: Razen navajanja raziskav in rezultatov, opravljenih in pridobljenih s strani strokovnjakov in raziskovalcev, do katerih boste našli povezave v članku, so vse ostale informacije izražanje mojega osebnega mnenja in nikakor niso namenjene promociji elektronske cigarete. V Sloveniji se elektronska cigareta uvršča med tobačne in povezane izdelke in se kot takšna ne sme oglaševati, njena uporaba pa se ne sme promovirati kot način odvajanja od kajenja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja